Проучване откри, че снеговалежът в Антарктида се е увеличил през последните два века

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2018 в 12:41 8269 0

Д-р Лиз Томас, водещ автор, измерва ледените ядки. Проучването анализира 79 ледени ядки, събрани от цяла Антарктида, което разкрива 10% увеличение на снеговалежите през последните 200 години.

Първото подробно изследване на снеговалежите над Антарктика предоставя жизненоважна информация за прогнозите за бъдещото покачване на морското равнище, съобщава Рhys.org.

Проучването е представено тази седмица (в понеделник 9 април 2018 г.) на срещата на Европейския съюз за науки за земята (European Geosciences Union - EGU) във Виена от международен екип, ръководен от Британска служба за антарктически изследвания. То описва анализа на 79 ледени ядки, събрани от цяла Антарктида, коитоп разкриват 10% увеличение в снеговалеж над последните 200 години. Това е еквивалентно на 272 км3 вода - приблизително половината от обема на Черно море.

"Необходимо е спешно да се разбере приносът на антарктическия лед за повишаването на морското равнище и ние използваме редица техники, за да определим баланса между снеговалеж и загуба на лед. Когато загубата на лед не се допълва от снеговалежи, морското равнище се повишава. Сателитни снимки се използват от около 20 години, а анализът на записите на ледените ядки ни позволява да реконструираме снеговалеж в продължение на няколко стотин години.

"Нашите нови резултати показват значителна промяна в повърхностния масов баланс (от снеговалежите) през двадесети век, като най-голям е приносът на Антарктическия полуостров, където средният годишен снеговалеж през първото десетилетие на 21 век е с 10% повече от същия период през 19 век", обяснява д-р Лиз Томас (Liz Thomas) от EGU, водещ автор на проучването, публикувано в Climate of the Past

Увеличаването на снеговалежите не противоречи на наблюденията на отстъплението на ледниците в регионите на Западна Антарктика като Pine Island и Thwaites Glacier, които допринасят общо около 14% от световното покачване на морското равнище.

"Учени от цял свят се опитват да създадат компютърни симулации за бъдещото покачване на морското равнище в един все по-топъл свят".

"Сложно и трудно е за учените да разберат и интерпретират напълно промените в леда, които виждаме днес. Знаем, че има два основни фактора, засягащи промяната - увеличаването на маса (от снеговалежи) и загубата на маса (от топене), които действат противоположно един на друг. Нашите нови открития са стъпка към увеличаване на нашето познание и разбиране", заяви д-р Томас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !