Проучване сравнява иРНК и базирани на аденовирус ваксини срещу различни варианти на SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 29 юли 2021 в 05:00 9621 1

Сравнение на неутрализиращите титри на антитела, получени от иРНК и аденовирусна векторна ваксина срещу варианти на SARS-CoV-2 . Кредит: NIAID

Развитието и появата на класифицираните като „варианти, предизвикващи безпокойство“ варианти на SARS-CoV-2, които потенциално могат да избегнат предизвикания от ваксината имунен отговор основателно пораждат тревога.

Тези варианти - а именно алфа (В.1.1.7), бета (В .1.351), гама (В.1.248) и делта (В.1.614.2) имат до голяма степен независимо еволюирали мутации на шиповия протеин и рецепторсвързващия домейн, които усилват трансмисивността и в някои случаи осигуряват лека резистентност към неутрализиращи антитела.

В изследователска статия, качена наскоро на сървъра за предпечат bioRxiv (още нерецензирани) от Такуя Тада (Takuya Tada) и неговия екип, между другото са изследвани неутрализиращата способност на антителата, генерирани или от иРНК-, или от базирани на аденовирусен вектор ваксини срещу бета, делта, делта плюс и ламбда варианти, което подчертава значението на продължаващото геномно наблюдение на SARS-CoV-2.

Накратко: Резултатите показват добра защита на преболедувалите и на ваксинираните срещу оригиналния вариант и варианта алфа (британският вариант), но за вариантите бета и делта (южноафрикански и индийски) спадът в неутрализиращите антитела е значителен, особено за преболедувалите, като при ваксинираните с Pfizer-BioNTech е най-малък.

Тези изводи не показват цялостната картина, защото са отчетени само неутрализиращата способност на антителата, а не и клетъчния имунитет, който е решаващ за защитата на организма. 

Как бе извършено изследването?

Ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson са одобрени за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), като първите две са базирани на иРНК, докато третата използва аденовирусен вектор.

Имунните серуми са събрани от лица, които са получавали някоя от тези ваксини, в няколко времеви периода от една седмица до три месеца след ваксинацията. Освен това се оценява неутрализиращата активност на генерираните антитела спрямо няколко варианта на SARS-CoV-2.

Ключовите мутации, които характеризират всяка от изследваните линии, са идентифицирани за по-добро представяне по използваните псевдовирусни частици, експресиращи уникалния шипов протеин на повърхността на вируса, чиято структура ще определи афинитета на неутрализиращите антитела към тях.

В началото са взети серуми от индивиди, които са били заразени с SARS-CoV-2 преди появата на класифицираните като „обезпокоителни“ варианти, като шиповият протеин, носещ мутацията D614G, обща за тези варианти, се неутрализира от серумите с титри на антитела 346 при IC50 - количествен показател, който показва колко инхибитор е необходим за потискане на процеса на инфекцията с 50%.

За сравнение, титри от само 305, 71, 78, 105 и 105 са наблюдавани съответно при излагане на алфа, бета, делта, делта плюс и ламбда варианти, което показва умерена устойчивост на неутрализация при тези щамове.

Сравнение на неутрализиращи титри на варианти на протеини с псевдотипирани* шипови протеини от реконвалесцентни серуми (имитиращи преболедуване), антитела, предизвикани от BNT162b2 (ваксината на BioNTech), mRNA-1273 (ваксината на Moderna), Ad26.COV2.S (ваксината на Johnson & Johnson). (А) Неутрализиране на варианти на псевдотипизирани вирусни шипови протеини чрез възстановяващ серум (n = 8) (вляво). Неутрализиращи титри на серумни проби от BNT162b2 ваксинирани индивиди (n = 15) (в средата). Неутрализиращи титри на серумни проби от ваксинирани донори на mRNA-1273 (n = 6) (вдясно). Серумът се събира в началото на периода (7 дни след втората имунизация). Показана е неутрализацията IC50 от отделните донори. Значимостта се основава на двустранен t-тест. (В) Сравнение на неутрализиране на варианти чрез реконвалесцентен серум (n = 8, същите донори като в А), ваксинирани индивиди с BNT162b2 (n = 9), ваксинирани донори с mRNA-1273 (n = 8), ваксинирани донори Ad26.COV2.S (n = 10), серуми от ваксинирани индивиди са събрани по-късно. Всеки ред показва отделни дарители. (С) Сравнение на неутрализиращата сила на всяка ваксина чрез различни варианти на SARS-CoV-2. Показана е неутрализацията IC50 от отделни донори, ваксинирани от BNT162b2 (жълто), mRNA-1273 (розово), Ad26.COV2.S (черно). Значимостта се основава на двустранен t-тест.

*При псевдотипиране се ​​произвеждат вирусни вектори, като използват протеини на вирусната обвивка от друг вирус, за да се ограничи или разшири обхвата на клетките на гостоприемниците (тропизъм).

Сравнение на ваксините

Серумите, събрани от индивиди, получили някоя от иРНК ваксините, са били значително по-ефективни две седмици след приложението срещу щама D614G от реконвалесциращите серуми, с последващ и умерен 2,5-4,0-кратен спад на титъра на антителата, наблюдаван спрямо "обезпокоителните" варианти на SARS-CoV в сравнение с D614G.

Резистентността към антитела, наблюдавана при бета, делта и ламбда вариантите, се дължи на E484K, L452R и L452Q и F490S мутациите, съответно за всеки щам.

При по-нататъшно изследване, групата идентифицира L452R/Q мутацията на ламбда варианта като ключов фактор за намаляване на активността на неутрализиращите антитела, като вижда двукратно увеличение на вирусна инфекциозност при имунизирани гостоприемници и трикратно увеличение на относителния афинитет към ACE2 рецептора.

Серумите, събрани от индивиди, получили базирана на аденовирусен вектор ваксина, са имали дори по-голям спад в ефикасността спрямо вариантите, предизвикващи безпокойство, в сравнение с иРНК ваксините, около 5-7 пъти спрямо вариантите на делта плюс или бета в сравнение с D614G. Моноклоналните антитела REGN10933 и REGN10987 също са подложени на въздействието на няколко линии на SARS-CoV-2, показвайки намалена активност спрямо бета и делта плюс вариантите в сравнение с D614G, приписани на мутациите K417N и E484K.

Тази работа показа, че обезпокоителните варианти на SARS-CoV-2 показват степен на резистентност към реконвалесцентни или индуцирани от ваксина антитела. Въпреки това, иРНК ваксините, по-специално, все още има вероятност да генерират достатъчен отговор срещу всяка линия три месеца след приложението им.

Базираната на аденовирусен вектор ваксина демонстрира по-забележима загуба на ефективност спрямо нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2, като може да генерира по-малко силен отговор на антитела.

Авторите обаче отбелязват, че други проучвания са наблюдавали лек спад в генерирания отговор на антитела от ваксината на J&J срещу последните варианти, резултатите не са толкова обезпокоителни, както се съобщава в новото изсlедване, което може да бъде заради фактори като демографски или някои други неотчетени влияния.

Например констатациите от британско проучване установяват, че делта вариантът е два пъти по-вероятно да доведе до хоспитализация, а ваксините на AstraZeneca-Oxford и Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 са ефективни за намаляване на този риск, освен това ваксините предотвратяват тежко заболяване, хоспитализация и смърт от делта варианта.

Става ясно, макар и приблизително, дали ваксините действат срещу делта варианта като се сравнят данните за държави с доминиращ делта вариант и с високо и ниско покритие на ваксинация:

Великобритания, в която населението е ваксинирано масово с аденовирусната ваксина на AstraZeneca-Oxford, а също и с иРНК ваксината на Pfizer-BioNTech, с две дози са 56.2% към 27 юли:

Нови случаи на 27 юли:

Починали на 27 юли:

Русия, с нисък процент от 16.2% ваксинирани към 27 юли предимно с аденовирусната руска ваксина Спутник-V:

Нови случаи на 27 юли:

Починали на 27 юли:

Израел с висок процент ваксинирани от 58.9% предимно с иРНК ваксината на Pfizer-BioNTech.

Нови случаи на 27 юли:

Починали на 27 юли:

Във всеки случай в обозримо бъдеще ще бъде необходимо постоянно геномно наблюдение и тестване на варианти на SARS-CoV-2, предизвикващи безпокойство, което потенциално ще улесни разработването на бустерни ваксини, които да поддържат ефикасността срещу нововъзникващите варианти, които в противен случай биха избегнали установения имунитет.

Справка

Comparison of Neutralizing Antibody Titers Elicited by mRNA and Adenoviral Vector Vaccine against SARS-CoV-2 Variants Takuya Tada, Hao Zhou, Marie I. Samanovic, Belinda M. Dcosta, Amber Cornelius, Mark J. Mulligan, Nathaniel R. Landau, bioRxiv, 2021.07.19.452771; doi: https://doi.org/10.1101/2021.07.19.452771https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.452771v2,

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.19.452771v1.full.pdf

Източник: Study compares mRNA and adenovirus-based SARS-CoV-2 vaccines against variants of concern
Michael Greenwood, M.Sc., News-Medical.Net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

29.07 2021 в 02:27

Хората отдавна вече се объркват от преразказа на подобни изследвания. Резултатите трябва да се приемат много скептично поради поне две основни причини:
1. Вече се знае че водещ при КОВИД е Т-клетъчният имунитет
2. Методологията на цитираната статия. Тестовете с псевдовирусни частици са доста неточни. Вирус неутрализацията трябва да се прави с вируси и клетъчни култури! Поради тази причина и масово разпространените напоследък тестове за неотрализиращи Ab са плява. Който го е страх от работа с интактни вируси да не влиза в лаба защото си е объркал професията!