Проведоха успешен тестов полет на пътнически самолет, захранван с водород (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 септември 2020 в 09:08 7147 0

Кредит ZeroAvia, скрийншот от видеото

Наскоро авиокомпанията ZeroAvia проведе успешен изпитателен полет на новия си пътнически самолет, захранван с водород.

Самолетът Piper M-class с възможност за превоз на шест души излита, прави обиколка около английското летище Кранфийлс и успешно каца след това, съобщават CNBC. И докато предстоят още години преди авиоиндустрията да започне да използва водородно гориво като основен източник на енергия, този тест е убедително доказателство за работеща концепция. 

Първият тестов полет на пътнически самолет, захранван с водород, е проведен през 2016 г. когато германски инженери летят на четириместен самолет HY4 над летище Щутгарт.

Но ZeroAvia все пак настояват пред CNBC, че техният полет е "пръв в света", защото самолетът им е голям и прилича повече на пътническите самолети.

Самолетите, захранвани с водород, привличат вниманието на индустрията. Миналата седмица и авиокосмическият гигант Airbus съобщи, че три дизайна на водородни самолети може да полетят до 2035 г.

Ако тези самолети наистина успеят да полетят и да бъдат масово използвани, това може да помогне за по-чисто бъдеще на авиоиндустрията, която към 2019 г. е източник на 2% от глобалните въглеродни емисии. 

Източник: Futurism - RESEARCHERS SUCCESSFULLY TEST HYDROGEN-POWERED PASSENGER PLANE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !