02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Птица проби дупка в носа на "Боинг"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 септември 2016 в 10:00 115363
Снимка: Twitter/Usamah Mohamed

Птиците са сериозен проблем за авиацията. Наскоро се случи подобен инцидент на летището в суданския град Ел-Фашер. Няма ранени хора, но самолетът е претърпял сериозни щети.

На 10 септември Боинг 737 на суданската авиокомпания Tarco Air, лети от Хартум до Ел Фашер, но при кацане се сблъсква с птица - вероятно орел. На борда има 108 пътници и членовете на екипажа. Кацането завършва успешно, няма наранени, но самолетът трябва да се изпрати на ремонт - птицата е пробила голяма дупка в носа на фюзелажа.

Подобни инциденти не са рядкост. Според официални данни на Международната организация за гражданска авиация - ИКАО (ICAO) в периода от 2001 до 2007 са регистрирани 42 508 случая на сблъсъци по целия свят. През деня заплаха представляват най-често ятата птици. По-голямата част от сблъсъците - до 84% - стават на височина до 100 метра, на етапа на набирането на скорост, отделянето и първоначалното издигане (40-52%), както и подхода за кацане и рулиране (48-57%), тоест непосредствено в района на летището.

Годишните щети за гражданската авиация по света от сблъсъци с птици е около 1,2 милиарда долара, но авариите и катастрофите по вина на птиците са редки - средно около една злополука с фатален изход за един милиард летателни часа.

Първият регистриран фатален инцидент по тази причина е с един от пионерите на авиацията Кал Роджърс през 1912 - самолетът му се сблъсква с ято чайки и пада в океана.

Най-големият подобен инцидент в историята на авиацията е катастрофата L-188 в Бостън (1960). В резултат на сблъсък с ято скорци отказват няколко двигателя, което довежда до асиметрия на мощността, загуба на скоростта и подемната сила. Тогава загиват 62 души.

В съвременните конструкции на самолетите се вземат предвид рисковете от сблъсъци с птици. В турбовитловите двигатели от ново поколение вече не може да се вмъкне вътре чуждо тяло.


+ 9
- 0
орел ще да е бил, и носил чук в ноктите си
kamborev
Рейтинг : 12298
14.09 2016 в 16:15 2
+ 2
- 0
Направо размазващо!
+ 4
- 0
Добре ли е, птицата?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.