03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пустинята Сахара в снежно одеяло (снимки и видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 януари 2021 в 12:19 37950
Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Пустинята Сахара е засегната от студена вълна с температури под нулата. Сняг покри и части от Саудитска Арабия, където температурата спадна до -2° C.

Фотографът Карим Бучетата е заснел изображения на камили след снеговалеж в региона Табук в северозападната част на Саудитска Арабия. Районът, който е близо до границата с Йордания, изпита необичайни температури този месец.

През горещия сезон в пустинята може да стане 50 градуса, но този месец температурите паднаха под 0 градуса. На 10 януари местните жители в планинския регион бяха зарадвани с преспи от сняг.

Сняг падна и близо до пустинния град Aïn Séfra в Алжир тази седмица. Фотографът Карим Бучетата е направил невероятни снимки на снега, покриващ пясъка в малкото пустинно градче в Сахара. Aïn Séfra - известен като „Портата към пустинята“ - е на около 100 метра над морското равнище и е заобиколен от Атласките планини.

ABU NAYEF FAWAZ AL-HARBI/ MAGNUS NEWS

Жителите на пустинята с радост и вълнение посрещат редкия снеговалеж в региона Aseer в страната, където побеляха планини и пустини. По покритите със сняг дюни могат да се видят овце и камили.

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Старшият метеоролог на AccuWeather Ерик Лайстър (Eric Leister) заяви за NewYorkPost, че макар и рядко се случват снеговалежи в региона, това не е нещо съвсем необичайно.

Макар новините да обявиха това явление за много рядко, един преглед на сателитните данни от няколко години показват, че снегът е не е толкова необичаен в тази част на Сахара - на юг от Атласките планини.

Изображенията долу показват декемврийските наблюдения, направени през последните четири години от спектрорадиометъра MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) - инструмент на НАСА на борда на сателитите Aqua и Terra. Фалшиво-цветните изображения съчетават инфрачервени, късовълнови инфрачервени и видими червени дължини на вълните, и показват снега в ярко синьо-зелен цвят.

Изследователи, изучаващи промените във валежите в района на Сахара, установяват, че пустинята е нараснала значително през последния век поради климатичните промени.

Професор Сумант Нигам (Sumant Nigam), изучаващ атмосферата и океаните, от Университета в Мериленд и водещ автор на изследването, заяви: „Нашите резултати са специфични за Сахара, но те вероятно имат значение и за другите пустини в света“.

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Karim Bouchetata (@kaaarimo)

instagram.com/kaaarimo

Източник:

Sahara Desert Hit By Icy Blast And Snow Blankets Parts Of Saudi Arabia, 9gag

Sahara desert hit by icy blast as snow blankets parts of Saudi Arabia, NewYorkPost


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.