Пустинята Сахара в снежно одеяло (снимки и видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2021 в 12:19 8999 0

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Пустинята Сахара е засегната от студена вълна с температури под нулата. Сняг покри и части от Саудитска Арабия, където температурата спадна до -2° C.

Фотографът Карим Бучетата е заснел изображения на камили след снеговалеж в региона Табук в северозападната част на Саудитска Арабия. Районът, който е близо до границата с Йордания, изпита необичайни температури този месец.

През горещия сезон в пустинята може да стане 50 градуса, но този месец температурите паднаха под 0 градуса. На 10 януари местните жители в планинския регион бяха зарадвани с преспи от сняг.

Сняг падна и близо до пустинния град Aïn Séfra в Алжир тази седмица. Фотографът Карим Бучетата е направил невероятни снимки на снега, покриващ пясъка в малкото пустинно градче в Сахара. Aïn Séfra - известен като „Портата към пустинята“ - е на около 100 метра над морското равнище и е заобиколен от Атласките планини.

ABU NAYEF FAWAZ AL-HARBI/ MAGNUS NEWS

Жителите на пустинята с радост и вълнение посрещат редкия снеговалеж в региона Aseer в страната, където побеляха планини и пустини. По покритите със сняг дюни могат да се видят овце и камили.

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Старшият метеоролог на AccuWeather Ерик Лайстър (Eric Leister) заяви за NewYorkPost, че макар и рядко се случват снеговалежи в региона, това не е нещо съвсем необичайно.

Макар новините да обявиха това явление за много рядко, един преглед на сателитните данни от няколко години показват, че снегът е не е толкова необичаен в тази част на Сахара - на юг от Атласките планини.

Изображенията долу показват декемврийските наблюдения, направени през последните четири години от спектрорадиометъра MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) - инструмент на НАСА на борда на сателитите Aqua и Terra. Фалшиво-цветните изображения съчетават инфрачервени, късовълнови инфрачервени и видими червени дължини на вълните, и показват снега в ярко синьо-зелен цвят.

Изследователи, изучаващи промените във валежите в района на Сахара, установяват, че пустинята е нараснала значително през последния век поради климатичните промени.

Професор Сумант Нигам (Sumant Nigam), изучаващ атмосферата и океаните, от Университета в Мериленд и водещ автор на изследването, заяви: „Нашите резултати са специфични за Сахара, но те вероятно имат значение и за другите пустини в света“.

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Кредит: Karim Bouchetata / Bav Media

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Karim Bouchetata (@kaaarimo)

instagram.com/kaaarimo

Източник:

Sahara Desert Hit By Icy Blast And Snow Blankets Parts Of Saudi Arabia, 9gag

Sahara desert hit by icy blast as snow blankets parts of Saudi Arabia, NewYorkPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !