Откриха следи от древни ледници в африканска пустиня (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2019 в 00:03 5797 0

Пустинята Намиб. Кредит: Michael Meraner/Flickr/CC BY 2.0

Някога преди около 300 милиона години, когато Южна Африка е била залепена за Южна Америка, този сега сух район е бил покрит с обширни ледникови пространства, разказва ScienceAlert.

Едва ли някой би предположил това, гледайки сухата вулканична пустиня в района Твайфелхонтейн на Северна Намибия, но ако надникне под геоложките слоеве, може да разкрие някои неочаквани трансформации на пейзажа.

Двама геолози - Греъм Андрюс (Graham Andrews) и Сара Браун (Sarah Brown) - са едни от първите, които правят това в Намибия, а последните им изследвания, публикувани в PLOS One, доведоха до неочаквано откритие.

Оказва се, че този регион някога е бил място на голям леден поток, а артериите, насочващи потока от центъра на ледника до края му, са били толкова впечатляващи, че биха могли да съперничат с тези, които виждаме в съвременна Антарктика.

Докато проучват пустинята, двамата геолози от Университета на Западна Вирджиния забелязват някои особености в разпръснатите в района  продълговати стръмни хълмове. Изследователите разбират, че това са „друмлини”, от ирландската дума droimnín ("малък хребет"), хълмове във формата на обърната лъжица, образувани от дейността на ледниците, действащ върху неконсолидирана основа или наземни морена. Срещат се по всички континенти, но тези, друмлините на Намибия, са открити едва сега и за първи път в Африка.

"Бързо осъзнахме какво сме намерили, защото и двамата сме израснали в райони на света, които са били под ледници, аз в Северна Ирландия и Сара в северната част на Илинойс", разказва Андрюс.

Но въпреки че произходът на този чужд за това място пейзаж изглеждаше ясен за Андрюс, той бе изненадан да открие, че темата никога не е била изследвана.

"Хората очевидно са знаели, че част от света е била покрита с лед по едно и също време, но никой никога не е споменавал как са се образували друмлините или защо изобщо са там", обяснява за ScienceDaily Андрюс.

Анализирайки формата и размера на уникалния пейзаж, използвайки информация от Google Earth, Андрюс и неговият екип се опитват да разберат дали друмлините е можело да бъдат издълбани от меките и отслабващи сега остарели ледници.

Изследвайки резултатите, изследователите откриват големи, дълги канали в скалите на региона. Доказателствата са ясни - това трябва да е причинено от древни ледникови форми,  движещи се много бързо - достатъчно бързо, за да може ледът да пробие пътя си в вулканичния пейзаж със скорост от около 800 метра годишно.

Находките представляват първите доказателства за масивен леден поток, отговорен за източването на ледената шапка, която покрива Южна Африка през късната палеозойска епоха.

Лъкатушейки приблизително двеста километра, този поток е течал в северозападна посока, източвайки ледената покривка на областта в плиткото море на територията на днешна Бразилия.

Реконструкция на Гондвана по време на късния палеозой преди 310 милиона години.

Изследването подкрепя не само още една връзка между тези два южни континента, но също така потвърждава местоположението на Южна Африка преди 300 милиона години, обградено от Южна Америка точно над Южния полюс.

„Това е пионерна работа, защото е един от първите доклади за характеристиките на тези особености и дава известна представа за това как са били формирани”, коментира съавторът Анди Макгрейди (Andy McGrady), геолог от Университета в Западна Вирджиния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !