Ракетата Ариана 5 стартира за 222 път

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 07:09 2400 0

Кредит Arianespace .

Компанията Arianespace стартира успешно тежката ракета-носител Ариана 5 от космодрума Куру във Френска Гвиана. Изстреляна е в неделя, 26 април 23:00 (бълг. време) с товар, състоящ се от два военни комуникационни сателити - THOR 7 и SICRAL 2, съобщи френската компания Arianespace.

Схемата на полета е да се отдели първо космическият апарат THOR 7, което е настъпило 28 минути след старта, а след още шест минути се отделя и SICRAL 2.

Това е 222-ият старт на ракета-носител от серията Ариана от 1979 г. и 64-то успешно изстрелване на Ариана 5. 

THOR 7 е построен от SSL (Space Systems / Loral) за оператора Telenor Satellite Broadcasting, най-големият европейски сателитен доставчик на радио- и телевизионно разпространение и предаване на данни.

Космическият апарат THOR 7 ще работи над територията на Северно море, Норвежко море, Червено море, Балтийско море и Средиземно море като ще предоставя услуги в Централна и Източна Европа.

SICRAL 2, вторият космически апарат стартиран от ракетата-носител Ариана 5, е военен комуникационен сателит, предназначен да осигури стратегическите и тактическите телекомуникации за френските и италианските въоръжени сили, а също и като резервен капацитет за други страни от НАТО.

Това беше третият старт за 2015 г. на фирмата Arianespace. На 27 март с помощта на руската ракета-носител "Союз" стартираха два сателита на Европейската навигационна система Galileo, като 11-ти февруари бе първото извеждане на тестовия космически кораб IXV.

Следващата мисия на Arianespace е насрочена за май. Планира се с Ариана 5 да се изпрати на орбита мексикански комуникационен спътник DirecTV-15.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !