Разкрита е тайната на странното гелообразно вещество на Луната

Ваня Милева Последна промяна на 08 юли 2020 в 12:59 14614 0

Кратерът, в който е намерено веществото. Кредит: China National Space Administration

Миналата година Китай откри странно гелообразно вещество на обратната страна на Луната. Сега учените успяха да дадат точен отговор какво е то.

През януари 2019 г. китайската лунна сонда "Чанг'Ъ-4" стана част от космическата история. Тя е първият космически кораб, извършил меко кацане на загадъчната обратна страна на Луната. Заедно с "Чанг'Ъ-4" пристига и луноходът "Юйту-2"  и изучава скалистия терен в продължение на няколко месеца.

По време на тези проучвания на местността през септември Китай заяви, че лунният роувър е попаднал на необичайно гелообразно вещество в дъното на кратера. Странният материал е описан като "цветно загадъчно вещество". След по-подробен анализ стана ясно, че веществото има по-скоро стъклена структура, отколкото гел, но произходът му все пак бе неясен.

Според нова статия, публикувана в списание Earth and Planetary Science Letters, екип китайски учени успя да потвърди подозренията си.

По-специално, изображенията от спектрометъра VNIS позволяват на Шън Гоу (Sheng Gou) от Китайската академия на науките и неговите колеги да разложат светлината, отразявана от веществото, и да определят неговия химичен състав, както и на околния реголит.

Според този анализ, реголитът е съставен предимно от плагиоклаз (около 45 %), пироксен (7 %) и оливин (6 %) - доста обичайно за лунната почва. Стъкленото вещество обаче е малко по-трудно да се разгадае, вероятно поради лошата светлина. Изследователите успяват да различат само плагиоклаза с количество от около 38 процента.

Това не е много по-различно от заобикалящия реголит, което предполага, че съставът може да е подобен. Изследователите също така успяват да определят, че материалът е с тъмно зеленикав цвят и е приблизително с размери 50 на 15 сантиметра най-вероятно е резултат от разтопяване заради метеоритни удари.

В статията се посочва също, че материалът е подобен на две конкретни проби, които са върнати от мисиите Apollo 15 и Apollo 17 на НАСА - лунна проба 15466 и лунна проба 70019 съответно. И двете проби, извлечени от ударни кратери, са класифицирани като брекчия - вид скала, съставена от парчета скали, свързани с по-фини материали. И в двата случая парчетата са от лунен реголит, а циментът е черно стъкло.

Изследователите заключават, че веществото вероятно е създадено по време на метеоритно въздействие. Когато метеоритът удари, той стопява част от реголита, който се смесва с неразтопения реголит, за да образува брекчия.

Но не е задължително това да се е случило в кратера, в който е намерен материалът, вероятно е прехвърлен от удар в друг.

Тези резултати са доста невероятни като се има предвид данните, с които се разполага.

И накрая можем да сме спокойни, че не трябва да се притесняваме от тайнствена лунна слуз.

Справка:  Impact melt breccia and surrounding regolith measured by Chang'e-4 rover
Sheng Gou et al., Earth and Planetary Science Letters,  https://doi.org/10.1016/j.epsl.2020.116378

Източник: Glistening 'Gel-Like' Substance on Far Side of The Moon Finally Identified, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !