Разработено е високоефективно лечение за морска болест

Никола Кереков Последна промяна на 10 септември 2015 в 15:30 4452 0

Скоро хората с морска болест може отново да плават необезпокоявани, благодарение на ново лечение, което използва електрически импулси, за да потисне реакцията на мозъка на прекалено много движение.

Лечението включва прикачането на електроди за главата, които след това безболезнено стимулират мозъка, използвайки леки електрически импулси. В момента метода изисква преносимо устройство, но в бъдеще изследователите се надяват да елиминират проблема с размера му, превърщайки го в мобилно приложение, с електроди, които се включват към жака за слушалки на смартфон, например.

"Уверени сме, че в рамките на 5-10 години хората ще могат да отидат до аптеката и да си купят устройство срещу морска болест," обяви изследователя Кадийр Аршад (Qadeer Arshad) от University College London, Великобритания в прес-съобщение. "Може да е нещо подобно на TENS устройствата, които се използват в момента срещу болки в гърба и кръста. Надяваме се новото устройство да може да се интергира с мобилен телефон, който ще може да осигурява необходимото малко количество електричество през жака за слушалки. При всички случаи, пациента ще трябва да прикача малки електроди към скалпа си преди предстоящо пътуване, например с ферибот."

Учените се мъчат от десетилетия да намерят ефективен начин за лечение на пристъпите на морска болест, състояние характеризиращо се с тежко гадене, повръщане, студена пот, виене на свят и др. които измъчват някои хора, докато пътуват с кораб, самолет, кола или някое друго превозно средство. Симптомите в самолет и особено при пътуване с кораб в бурно море са най-силно изразени. Причина за това най-вероятно е факта, че при тези превозни средства има движение в много повече оси всравнение с пътуване в автомобил, например.

Един от основните проблеми е, че учените все още не разбират напълно на какво точно се дължи това състояние. Най-доброто обяснение, формулирано до момента, е че в мозъка се получава конфликт между информацията идваща от очите, ушите (най-вече вестибуларния апарат разположен там) и други сетива, докато сме в движение и това по някаъв начин предизвиква симптомите, които измъчват толкова много хора.

Понякога симптоми на морска болест, означавана на английски като motion(движение) sickness (болест), могат да възникнат и при на вид безобидни неща, като например някои гимнастически упражнения, люлеене на люлка и особено при тренировки с бягаща пътечка или велоаргометър.

Въпреки че в момента има няколко сравнително ефективни медикамента срещу това състояние, те са свързани със неприятни странични ефекти като отпадналост, което не е идеалното решение за хора, на които се налага да работят на кораби или самолети.

Вместо това новото лечение използва електрически импулси, за да се стимулира участък от мозъка, отговорен за обработката на информацията за движение, като целта е да се нормализира активността му. Същата техника вече е приложена успешно при повишаване на концентрацията, подобряване на паметта и дори повишаване креативността при хора, като в тези случаи се стимулират други мозъчни центрове. 

Екипът от учени тествал метода при 20 възрастни хора, които имат изразена морска болест. На главата на всеки от тях се прикачали електроди за 15 мин. преди да бъдат поставени на подвижно кресло, специално проектирано да предизвиква морска болест. Само при половината от тях обаче били приложени електрически импулси, а останалите послужили като плацебо контрола.

След като се повозили на креслото, всички субекти, на които било приложено лечението изпитали по-малко гадене и се възстановили по-бързо от плацебо групата (към които няма как да не проявим съчувствие, но все пак науката изисква жертви). Резутатите са публикувани в научното списание Neurology.

"Изключително сме развълнувани от потенциала на това ново лечение да осигури ефективен начин за предотвратяване на морската болест без видими странични ефекти," разказва Майкъл Грести (Michael Gresty), световен експерт по морска болест от University College London, който е участвал като партньор в изследването. "Ефектът който наблюдавахме е много близък до резултатите получени с най-добрите медикаменти за морска болест на пазара в момента."

Представете си колко хубаво би било да можеш да се наслаждаваш на екскурзиите с кораб и на дългите пътувания в кола без гадене, като просто си сложиш няколко електрода на главата и ги свържеш към iPhone-a си преди пътуване.

Източник: Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !