Разработиха нова техника за извличане на уран от световния океан

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юни 2018 в 08:51 3574 0

Кредит Sweet Ice Cream Photography/Unsplash

Едно ново постижение може да отвори вратите за съвсем нов начин за производство на ядрено гориво - от разтворените химикали в океана, съобщава ScienceAlert.

С помощта на специално разработени влакна американски изследователи успяха да извлекат уран от морска вода, пет грама "жълт кейк" (yellowcake) - прахообразен уранов концентрат, използван като гориво в производството на ядрена енергия.

"Това е важен етап", заяви биогеохимикът Гари Джил (Gary Gill) от Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).

"Това показва, че този подход може в крайна сметка да осигури евтино ядрено гориво, добито от океаните - най-големият източник на уран на Земята".

За да постигне това, екипът на PNNL, който е част от американското Министерство на енергетиката, се обедини с учени от компания, наречена LCW Supercritical Technologies.

Изследователите от LCW разработиха специални акрилни влакна, предназначени да извличат уран от морската вода, като привличат и задържат разтворения уран, присъстващ в океана.

"Получихме химически модифицирани обикновени евтини прежди, за да ги превърнем в адсорбент, който е селективен за уран, ефикасен и многократно използваем", обяснява президентът на LCW Чиен Уай (Chien Wai).

Първият грам прахообразен уранов концентрат (LCW Supercritical Technologies).

Уай е пионер в тази нова технология на екстракция, при която се адсорбира уран върху молекула или лиганд, химически свързана с акриловите влакна в преждата.

Преждата се поставя директно в океанската вода - или в морска вода в лаборатория - където, като се остави достатъчно време, естествено извлича урана.

Учените работят за оптимизирането на този вид техника в продължение на години, а възвращаемостта може един ден да бъде огромна. Не само защото е много по-лесно да се извлича уран, без да е нужно да се изкопава, а заради почти безкрайните ресурси в океана.

Концентрациите са малки, но океаните са огромни.

Според Уай адсорбционният материал е скъп за промишлено производство, но изследователите смятат, че процесът ще бъде икономически конкурентен с наземното добиване на уран.

Екипът смята, че в океана има най-малко 4 милиарда тона уран, което е около 500 пъти повече от рудата на сушата.

Предстои още работа - включително проучване какви други видове химикали може да се извличат с тези влакна - но вероятно сме на прага на нещо много важно за производството на енергия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !