Революционен фосил се оказва фалшификат

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 декември 2019 в 14:43 4118 0

Кредит Cheng et al, Acta Geologica Sinica, 2019

Когато учените от Музея за естествена история Далиан в Китай започват да изследват фосил, открит във формацията от долна креда Исиан, не могат да повярват на очите си. Екземплярът с осем крака не прилича на никой друг вид, откриван дотогава и е изключително добре запазен. 

Те го описват като нов вид паяк - Mongolarachne chaoyangensis и публикуват анализа си в списание Acta Geologica Sinica. Има само един проблем - оказва се, че фосилът е фалшив.

Хитрата лъжа е открита от палеонтолога по безгръбначните Пол Селдън (Paul Selden) от Университета на Канзас, който започва да се съмнява, след като прочита статията. 

"Очевидно бях много скептичен", обяснява Селдън. "В статията имаше много малко детайли, така че колегите ми от Пекин взеха на заем образеца от хората в Южния Университет и аз го разгледах. Веднага разбрах, че нещо не е наред с него - това очевидно не беше паяк. Липсваха му някои части, имаше твърде много сегменти в шестте си крака и огромни очи."

Ситуацията се разплита, когато палеобиологът Чункун Ши (Chungkun Shih) от Столичния университет в Пекин забелязва, че доста раци от креда имат същите образувания и датират от преди около 130 до 120 милиона години.

"Осъзнах какво се е случило", обяснява Селдън, "това беше много зле запазен рак, върху който някой е нарисувал крака".

За да потвърди подозрението си, Селдън работи с геолозите от Университета в Канзас Мат Доунън (Matt Downen) и Алисън Олкът (Alison Olcott), за да анализират образеца, използвайки флуоресцентна микроскопия. Фосилът е много голям и се налага да го анализират на части.

Микроскопия на фосила. Кредит: Selden et al., Palaeoentomology, 2019

Изображенията показват излъчване в четири основни цвята - бяло, което показва нарочна пукнатина; синьо, което е минералния състав на самата скала; червено, което съответства на самия фосилизиран материал; и жълто, което според учените е боя на маслена основа.

Но фалшификатът е много убедителен. На пръв поглед не личи кои части са подправени, освен ако не човек не знае конкретно какво търси. Селдън смята, че именно така са се подвели учените от Музея за естествена история Далиан.

"Тези неща най-често са намирани от местни фермери и те гледат какви пари могат да изкарат от тях", обяснява ученият. "Очевидно те са открили това и са си казали "ами знаеш ли, прилича малко на паяк". И така са решили да му нарисуват крака, но са го направили много умело. Затова на пръв поглед или от разстояние изглежда доста добре. Едва когато го погледнеш под микроскоп и видиш детайлите разбираш, че нещо не е наред. И разбира се, хората, които го описват са перфектни палеонтолози, просто не са експерти по паяците."

Фосил на друг рак от Исиан. Кредит: Selden et al., Palaeoentomology, 2019

Фалшивите фосили не са нищо ново, всъщност новата история, стигаща едва няколко века назад, е наситена с измами и фалшификати. Разследване на Science от 2010 г. показва, че много фалшиви фосили стигат до музеи в Китай. Дори онлайн пазарът на фосили на трилобити е залят с изключително точни фалшификати. 

"Виждал съм много фалшификати и всъщност дори съм бил подвеждан по фосили в много тъмна стая в Бразилия", разказва Селдън. "Изглежда интересно докато не излезеш на слънце на следващия ден и не видиш, че е подобрено, да кажем за продажба. Не съм го виждал с китайски безгръбначни преди. Много често се случва с много скъпи динозаври и подобни... Не е задължително да ги купи учен, а може да е турист".

Шарките от четка върху фосила. Кредит: Selden et al., Palaeoentomology, 2019

Докато фалшификатите по-рядко се срещат описани по страниците на академичните издания, този случай подчертава колко е важно провеждането на задълбочен анализ и че дори процесът на рецензиране може да бъде неточен.

Като резултат от новото изследване, публикувано в PalaeoentomologyMongolarachne chaoyangensis вече не съществува; видът е прекласифициран като обикновен рак. Все още не е решено какво ще се случи с фосила. Вероятно ще бъде изложен в музей. 

Източник: Science alert - A Fossil Spider Discovery Just Turned Out to Be a Crayfish With Some Legs Painted On

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !