11 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Римски съкровища от 3 корабокрушения край бреговете на Египет

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 ноември 2017 в 17:29 49160
Археолозите твърдят, че това е оброчна барка или лодка, изобразяваща бог Озирис. Снимка: Ministry of Antiquities

Археолози откриват поредица останки от потънали римски кораби на морското дъно край северното крайбрежие на Египет край пристанищния град Александрия.

Специалистите вече са възстановили част от кристална статуетка и три златни монети, датиращи от първия император на Рим.

Министерство на антиките на Египет съобщи във Фейсбук, че са открили останки от три потънали кораби, принадлежащи на римската епоха преди около 2000 години, във водите около залива Абу Кир. Датировката на корабокрушенията е направена с помощта на намерените златни монети, които изобразяват първия император на Рим - Август, известен още като Октавиан, наследник и осиновен син на Юлий Цезар, управлявал империята между 27 пр.н.е. до 14 г. пр. н.е.

Смята се, че главата на кристалната статуя изобразява римският генерал Марк Антоний, може би най-известен с любовната си връзка с царицата на Египет Клеопатра, и завинаги увековечена от Уилям Шекспир, както и от поредица холивудски филми. Клеопатра също така е известно, че е имала връзка и с Юлий Цезар. Антоний се самоубива през 30 г. пр.н.е., след като погрешно решава, че Клеопатра е убита.

Римска монета, изобразяваща първият император на Рим Август, известен още като Октавиан. Ministry of Antiquities 

Сред римските находки експедицията намери и артефакт-лодка, изобразяващ египетския бог Озирис, най-често свързван с идеята за задгробния живот, преходът към подземния свят на мъртвите и възкресението.

Д-р Мустафа Уазири, ръководител на Висшия съвет по антиките, отбеляза, че има основание да се предположи наличието и на четвърти кораб наоколо, който се надяват да открият през следващите години.

През последните десетилетия се оказа, че заливът Абу Кир е истинска съкровищница на антики и р90еликви от ранната елинистична, елинистичната и римската епоха. В района са намерени и изгубените потънали градове на Ираклион и Менутис. Откриването на тези градове през 2000 г. от международен екип е  определено като "една от най-интересните находки в историята на морската археология".

"Тези места са основен център на различни религии и култове в древния свят", заяви Франк Годио (Franck Goddio), френски морски археолог, който е работил усилено в този район през 2000. "Тези градове са били известни не само със своите богатства и начин на живот, но и с многобройните си храмове, посветени на боговете Сарапис, Изида и Анубис".

Изглежда е било така, след като римските кораби, превозващи златни монети и кристални бюстове, се отправят към тях.

Кристалната глава, за която се смята, че е на римския командир Марк Антоний. Ministry of Antiquities


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
07 май 2021 в 00:092382
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.