Рисунки на маймуни доказват, че древните гърци може да са пътували чак до Индия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 декември 2019 в 09:17 6990 0

Кредит Marie Nicole Pareja et al., Primates 2019

Стенописи от Бронзовата ера, открити на гръцки остров, показват маймуни от Азия, живеещи на хиляди километри оттам. Откритията предполагат, че древни култури, разделяни от голямо разстояние са търгували и обменяли идеи според публикацията в списание Primates

Изображенията са част от стенописите в сграда в Акротири на гръцкия остров Санторини в Егейско море. Акротири е селище от Минойската цивилизация, погребано под пепелта на вулканично изригване около 1600 г. пр.н.е.

Много от стенописите изобразяват маймуни, но по онова време не е имало маймуни в Древна Гърция. По-голямата част от животните са определени като египетски видове, например зелен павиан. Това е логично, тъй като Египет е в контакт с Минойската цивилизация, която се простира на няколко егейски острова. Но другите видове са по-трудни за разпознаване. 

Мари Никол Пареха (Marie Nicole Pareja) от Университета на Пенсилвания във Филаделфия, работи заедно с приматолози, за да изследва отново мистериозните рисунки на маймуни. Една се отличава особено.

"Когато погледнаха стенописите, всички веднага единодушно казаха "това е лангур"," обяснява Пареха.

Екипът определя маймуната като Ханумански лангур (Semnopithecus). Освен със специфичната й козина, маймуната е изобразена и с опашката й в характерната S-образна позиция.  

Хануманските лангури живеят в Южна Азия на територията на днешни Непал, Бутан и Индия, особено по долината на река Инд. По време на Бронзовата ера районът е дом на Харапската цивилизация, едно от най-важните общества на онова време. Въпреки че е била преминала възхода си, цивилизацията все още е била напреднала за времето си, с големи градове и сложни водоснабдителни системи. 

Изглежда художникът на стенописите е виждал ханумански лангур. Но как? Дали минойските гърци са посетили долината на Инд?

"Няма да се изненадам ако някой ден в бъдещето открием доказателства за подобен директен контакт", обяснява Пареха, въпреки че в момента няма такива. Възможно е и обменът да е бил в обратната посока, но отново няма доказателство за това.

Възможно е Гръцката и Харапската култури да са били свръзани чрез Месопотамия, друга цивилизация на Бронзовата ера, на територията на днешен Ирак. Възможно е лангурите да са донесени към Месопотамия за менажерии и там пътуващите гърци да са ги видели.  

"Тези връзки с далечни региони са доказателство за търговия с голям мащаб", обяснява Пареха. Дори през Бронзовата ера изглежда е имало засилен обмен на привидно далечни цивилизации.

Източник: New Scientist - Ancient monkey painting suggests Bronze Age Greeks travelled widely

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !