24 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Робот демонстрира самоосъзнаване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2015 в 12:10 63981
Снимка: RAIR Lab / YouTube

Дали роботите могат да развият логика и себеосъзнаване, ако бъдат програмирани да отгатват загадки, подобни на тази с трите сини шапки, са проверили учени.

Загадката е известна отдавна като логическа задача:

На трима мъдреци трябвало да си изберат със завързани очи по една шапка от 5 - 3 сини и 2 бели. След това им махат превръзките на очите и поискали от тях да познаят какъв цвят е шапката на главата им без да разговарят по между си като виждат тези на другите двама и имат предвид, че един от тях със сигурност носи синя шапка.

След известно време, един проговаря и дава верния отговор - синя.

Обяснението в случай, че:

а. Има само една синя шапка.

Мисленето ще продължи много кратко, но мъдрецът със синята шапка, когато види, че другите двама са с бели скоро ще се усети и ще проговори.

Загадка няма да има.

б. Синята шапка не е само една.

Всеки един е наясно с това, но по-важното е, че всеки един знае или скоро ще се досети, че и другите знаят същото и то поради факта, че в противен случай, някой е щял да проговори вече.

Затова въпросът сега е ДВЕ или ТРИ сини шапки?

в. Да кажем, че са две.

Всички седят и мислят - двама от мислителите виждат една бяла и една синя шапка, а третият не, но също мълчи, много скоро първите двама ще изчислят вероятността за една синя шапка, и единият от тях ще се усети и ще извика: Синя.

г. Има само един момент, в който и тримата ще мълчат - ТРИ сини шапки. Разбира се, докато някой не достигне до това заключение.

По подобен начин, учените искали да изпробват възможността робот да развие изкуствен интелект, в известни граници, разказва iflscience.com.

Три андроида (човекоподобни роботи) Нао са програмирани да мислят, че на двама от тях им е дадено "оглупяващо хапче", което ще им попречи да говорят. След което са попитани, какво хапче им е дадено, но след като двама от мълчали, третият казал: "Не знам."

След което, като установява, че може да говори, размисля и променя своя отговор: "Извинете, вече знам. Успях да докажа, че не ми е давано "оглупяващо хапче".

Резултатите от изследването на лабораторията Rensselaer Artificial Intelligence and Reasoning (RAIR) ще бъдат показани по-късно през 2015 в доклада им RO-MAN 2015.

Селмар Брингсджър (Selmer Bringsjor) от Института по политехника Ренсилър (Rensselaer Polytechnic Institute), админастратор на проведения тест, споделя пред "Vice", че тестът показва, че съществува връзка между логика и математиката от една страна и себеосъзнаването от друга. Оттук следва, че в бъдеще роботите могат да бъдат създавани по такъв начин, че техните реакции и действия да наподобяват до някаква степен на себесъзнание.

Но преди да започнете с проекта и програмирането на собствен робот в стил терминатор-убиец, трябва да вземете в предвид, че този тест е бил доста лимитиран и ограничен. Въпреки това, резултатите предполагат успешно програмиране на себеосъзнаване и отварят нови хоризонти за развитието на изкуствен интелект у машина.

Все пак робот, който разбира зададен въпрос и чувайки своя глас успява да разреши логически пъзел е важно умение за роботите и доста голямо откритие само по себе си.

"Разбира се, има още много път да бъде изминат, но тази малка стъпка е началото на нещо голямо." - споделят изследователите в своя доклад.


Митко 21.07 2015 в 23:31 1
+ 0
- 1
Можете да измислите роботи, които да извършват чудеса в логиката. Но НИКОГА няма да можете да ги накарате да ги боли или да чувстват радост.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.