Робот, контролиращ магнитна капсула, ще провежда по-щадящи колоноскопии

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 октомври 2020 в 02:52 3052 0

Кредит University of Leeds

Инженери създават малка роботизирана капсула, която може да предава микроултразвукови изображения от вътрешността на дебелото черво. Това устройство може да промени начина на провеждане на колоноскопиите, при които червата се изследват с помощта на гъвкава сонда, инвазивна процедура, която е неприятна и болезнена. Резултатът от дългогодишните разработки на екипа учени от Университета на Лийдс е публикуван в списание Science Robotics.

Микро-ултразвуковите изображения имат и друго предимство - те са по-добри за определяне на промени в клетките, свързани с рака. 

"Технологията има потенциала да промени начина, по който лекарите провеждат изследвания на гастроинтестиналния тракт", обяснява професор Пиетро Валдастри (Pietro Valdastri), ръководител на научния екип.

Учените разработват техника, наречена интелигентна магнитна манипулация. Използвайки привличането и отблъскването на магнитите, в роботизираната ръка, която минава над пациента, серия магнити взаимодейства с капсулата и внимателно я придвижва през червото. Капсулата е свързана с тънък кабел, по който се предава информацията.

Система с изкуствен интелект осигурява бепроблемното и гладко придвижване на камерата, така че да застане в правилна позиция, за получаването на изображения с добро качество. Изследването показва и че ако капсулата се отклони, системата с ИИ може да я върне в желаната позиция.

"Предишни проучвания показаха, че микроултразвуковите изследвания могат да заснемат изображения с висока резолюция и да визуализират малки лезии в покривните слоеве на червата, което носи ценна информация за ранните показатели за заболяване", обяснява професор Валдастри. 

Санди Кохран (Sandy Cochran), професор по ултразвукови материали и системи в Университета на Глазгоу и водещ автор на изследването разказва, че с все по-големия брой необходими ендоскопски изследвания нараства и нуждата да се осигурят точни и ефективни изследвания, които да са поносими за пациентите. Тя се надява, че тази технология ще стане част от рутинните прегледи и ще помага за откриването на сериозни заболявания в ранен етап.

Учените изпробват метода в изкуствено черво и при две прасета. Те смятат, че магнитно контролираната процедура ще бъде по-безболезнена за пациентите от конвенционалната колоноскопия. Екипът планира да проведе пробни изследвания на петима здрави доброволци през следващата година. При успех, процедурата може да се прилага и на пациенти с възпалителна болест на червата (inflammatory bowel disease IBD).

Заболяванията на стомашночревния тракт са причина са смъртта на около 8 милиона души в световен мащаб годишно и заболявания като рак на дебелото черво и други са свързани с много висока смъртност. 

Източници: Leeds University - A miniature robot that could check colons for early signs of disease

New Scientist - Robot that can perform colonoscopies aims to make it less unpleasant

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !