Родината на кучета е Монголия и Непал, според генетичен анализ

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 октомври 2015 в 08:50 6134 0

Кредит www.flickr.com

Първите кучета са опитомени в централноазиатската област между Монголия и Непал. До този извод са стигнали учени от университета Корнел на базата на анализа на малки мутации в ДНК на хиляди домашни и улични животни от всички континенти на Земята. 

Кучетата са еволюирали от евразийските сиви вълци преди 15 000 години, но къде и как са направили този исторически скок бе доскоро въпрос на дебат.

За да се разреши дългогодишната загадка международен екип, начело с Адам Бойко (Adam Boyko) от университета Корнел са анализирали повече от 185,800 генетични маркери в около 4600 породисти кучета от 165 породи, заедно с повече от 540 селски кучета от 38 страни. 

Екипът от изследователи са представили своите констатации за произхода на "най-добрия приятел на човека" в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследването

"Това е първото глобално изследване на генетичното разнообразие на кучетата", заяви Адам Бойко пред NewScientist.

Според изследователите, дворните кучета се отличават със значително генетично разнообразие в сравнение с чистокръвните и следователно "съдържат" повече историческа информация. Интересно е да се отбележат различните степени на влияние на европейските породи - ако африканските кучета имат малко такива предци, то в Южния Пасифик, кучетата почти без изключение са с европейски произход. Естествено, учените са насочили вниманието си към райони със слабо европейско влияние.

"Селските кучета се отличават от чистокръвните кучета генетично, тъй като се размножават свободно," - казва Бойко. - "Така че в генетичен смисъл, те може да се нарекат естествена популация. Следователно, те носят истинския генетичен подпис на изначалната популация, докато съвременните породисти кучета са развъждани изкуствено през последните два века".

Изследователите са търсили района с най-древни "корени" на гените на кучетата. Оказало се, че това е територията на Централна Азия.

Снимка: JESSICA J. HAYWARD/sciencemag.org

Доместикацията

Като цяло констатациите са: В периода между преди 10 000 и 50 000 години сивите вълци и хората са ловували едри бозайници в Централна Азия. Съчетанието от увеличаване на плътността на човешкото население, по-усъвършенстваните методи за лов и изменението на климата вероятно е намалило популациите от хищници и накарало някои вълци да се преселят по-близо до човека, където винаги е можело да намерят останки от храна. Отпаданала необходимостта да се ловува, което в крайна сметка доведоло до появата на нов подвид вълци - по-малки и по-послушни. Така започнала доместикацията (от лат. domesticus — "домашен") или опитомяването на кучето.

Илюстрация: antinousgaygod.blogspot.com

Дебатът остава

Въпреки това, дори и Адам Бойко не вярва, че работата му ще спре дебата за опитомяването на кучетата в научната общност.

"Аз не вярвам, че едно изследване е достатъчно да отговори на всички въпроси", - казва изследователят. 

Много експерти, между другото, не приемат заключенията му. Съществуват други теории, че кучетата са възникнали в Европа, в Алтай и в Близкия изток.

Освен това, научният дебат се усложнява от факта, че всички места, където хипотетично е станало опитомяването, са определени с помощта на различни методи и дори различни науки. Например хипотезата за произход в Близкия изток и Алтай е на базата на археологически находки, а Европа като прародина на кучетата е определена чрез фрагменти на ДНК от кости на възраст от 10-16 хил. години. Поради тази причина, консенсус за родината кучетата трудно може да се получи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !