06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Розета изпрати детайлни изображения на повърхността на кометата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 февруари 2015 в 07:38 66130
Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Космическият апарат "Розета",  който в продължение на много години пътуваше към кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и тяхната среща се превърна в събитието на 2014 г., е изпратил поредните снимки от кометата.

 В събота, 14 февруари "Розетта" е била възможно най-близо до кометата - на разстояние само 6 км. Тази позиция е дала възможност да се направят детайлни снимки на 67P.

Трябва да ви напомним, че търсенето на спускаемия модул "Фила" е спряно, а сега сондата изпълнява своята научна програма.

Представителите на Европейската космическа агенция (ЕКА) заявиха, че Слънцето се намира точно зад "Розета" и затова снимките на района, наречен  "Имхотеп", са направени при оптимални условия на осветеност.

Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Както можете да видите на снимките, повърхността на кометата е осеяна с валуни, големи заоблени камъни с размери от няколко метра до няколко десетки метра. Досега "Розета" е описала само около седемдесет процента от повърхността, защото орбитата и въртенето на кометата запазват някои райони в тъмнина.

Снимките от камерата на сондата NAVCAM са направени в събота, но е необходимо известно време за да стигне информацията до Земята и за обработката им. 
Сега сондата се отдалечава от кометата на разстояние от 255 километра, за да направи нови снимки.

Това видео обяснява следващия етап на мисията "Розета", през 2015 г., разглежда възможността за повторно активиране на модула "Фила". То съдържа интервюта на английски език с Андреа Акомацо (Andrea Accomazzo), ръководител на полета на Розета и Мат Тейлър (Matt Taylor), един от създателите на научния проект "Розета".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.