Русия ще търси извънземен живот във Вселената с ядрен влекач

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2021 в 00:01 9443 0

Universetoday.ru

Според ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин бъдещият руски ядрен влекач "Зевс" ще търси признаци на извънземен живот наред с други задачи като полети до Луната.

За този план за ядрен буксир бе съобщено от ръководителя на космическото ведомство на Международната конференция по изследване на космоса GLEX 2021.

"И за мисии, които се отправят към Марс, към Венера, и в бъдеще, след създаването на термоядерните възможности, при пътешествията извън пределите на Слънчевата система ще стане най-важните задачи, за да открием и разберем: сами ли сме в космоса или има друг живот", заявява Рогозин, цитиран от Риа Новости.

Елементите на влекача се разработват от 2010 г. Моделът на космическия кораб бе представен за първи път на Международния авиационен и космически салон - 2019. По време на форума „Армия-2020“ е показана триизмерна графика на проекта.

Проектът е наречен "Нуклон". Самият влекач е кръстен "Зевс". Срокът на разработката на предварителния проект на влекача е до лятото на 2024 година и се оценява на 4,2 милиарда рубли.

Енергийният модул на космическия кораб "Зевс" ще генерира достатъчно енергия за извеждане на големи товари в космоса. По същество руският космически влекач ще бъде транспортен и енергиен модул с летящ ядрен реактор от един мегават. Това е около 40-50% от един от блоковете на съвременните атомни електроцентрали. Слънчевите панели на МКС имат капацитет от около 100 kW.

Това е технология, която ще намали времето за космически пътувания. В момента за пилотиран полет до Марс ще са нужни повече от три години. Според изчисленията на НАСА, ядрен двигател може да съкрати продължителността на този полет до 1 година.

През януари миналата година 2030 г. бе посочена като срок за изстрелването на ядрения влекач в космоса. След тестовете намеренията са да се започне масово производство на космическия кораб и да го пуснат в търговска експлоатация.

За първи път влекачът ще обиколи Земята без кацане. Ако всичко върви добре, той ще може да изпрати 10 000 кг полезен товар на Луната за 200 дни. Извозването на товар до Луната за 200 дни е много дълго време, замисълът е да се доставят товари, а не да се преследва скорост. Освен това в момента никоя от съвременните ракети не може да достави 10 тона. 

Ускорението му е малко, около 100 м/ден. Но корабът ще променя скоростта си всеки от 200-те дни. Първоначално влекачът ще се ускорява. В следващите 100 дни ще се забавя.

Корабът тежи 55 000 кг. Транспортно-енергийният модул тежи 35 000 кг, а модулът с горивото (ксенон) - 10 000 кг. Освен това има и полезен товар от 10 000 кг - инструменти и оборудване, които трябва да бъдат доставени на Луната.

През май изпълнителният директор за перспективни програми и наука в Роскосмос Александър Блошенко съобщи колко би струвал пилотиран полет до Луната. Ако се избере варианта със свръхтежък носител, сумата ще бъде 1,7 трилиона рубли. Възможен е обаче и бюджетен подход, при който е възможно да се постигнат поставените цели (или поне някои от тях) за 400 милиарда.

Вместо свръхтежка ракета-носител, в този случай се използват ракети от тежък клас "Ангара". След формулирането на допълнителните цели и задачи може да се разработи нов носител.

Както и преди, космическият кораб от ново поколение "Орел" се разглежда като средство за доставка на астронавти до Луната. За да се намалят разходите, на негова основа може да се създаде олекотена версия, предназначена за двама астронавти (капацитетът на основната версия е до шест души).

Срокът за първия полет на новия тип апарат е известен: ако нищо не се промени, тестовите полети на кораба ще започнат през 2023 година. Първият пилотиран полет на "Орел" може да се осъществи през 2025 година. Като възможна дата за първото кацане на астронавти на повърхността на Луната, преди това бе обявена 2030 година.

По аналогия с американската програма, наречена Artemis (Артемида), служителите на Роскосмос наричат новия си кораб "Зевс" на името на  гръцкия бог Зевс, а той е бащата на Артемида.

Изборът на името, обясняват руските медии, не е случайно - Роскосмос има намерение да надмине американците, наричайки собствения си кораб „Зевс“, всемогъщия гръцки бог който властва над всички други гръцки богове.

Източник: Российский ядерный буксир "Зевс" займется поиском жизни во Вселенной, Риа Новости

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !