04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руски свещеник заяви, че църквата носи отговорност за провала на ракетата Союз

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2017 в 00:15 60423
Снимка: NASA/Bill Ingalls

В Русия се търси виновника за вчерашния провал на ракетата, която направи вторият в историята старт от космодрум "Восточний". Метеорологичен спътник и още 18 микросателита, които трябваше да бъдат изведени в орбита, са паднали в океана или са незнайно къде.

Но в руските медии се изтъкват причини, които са по-скоро куриозни, отколкото сериозни.

По повод неуспешния старт на "Союз-2.1б" от космодрума Восточний по радиостанция "Говори Москва" протодяконът от Руската православна църква (РПЦ) Андрей Кураев заяви, че свещениците на РПЦ, освещаващи ракетите, трябва да носят отговорност за произшествията с тях.

"Ако човек върши нещо, а се оказва лошо, то трябва да прецени правилно ли го върши. Много е странно, че църквата като че ли предоставя услуги, но никога не отговаря за качеството на тези услуги. В това има някакъв проблем .." - коментира той. Протодяконът подчерта, че може да обясни какво се случва "по-богословски" с Божия промисъл, но въпросите към епископ Лукиан остават.

"Това е въпрос на съвест: Господи, защо не обръщаш никакво внимание на молитвите ми? Може би връзката ми с теб е по-слаба, отколкото си представям? - обвинява Кураев.

Епископ Лукиан освети "Союз-2.1б" на 27 ноември. На следващия ден ракетата носител стартира от руския космодрум "Восточний". Тя трябваше да изведе в орбита спътника "Метеор-М", но връзка със сателита не можа да бъде установена. Според руските медии, поради грешка в зададената траектория на ракетата носител  сателитът полетя по грешна траектория, навлезе в атмосферата и падна в Атлантическия океан.

През април 2016 г. от космодрум "Восточний" бе отложено изстрелването на ракета "Союз-2.1а" минута и половина преди старта. Ракетата също бе осветена от епископ Лукиан.


+ 11
- 2
Не, просто в Русия отдавна има разправии на тая тема, и народа, естествено, прелива от сарказъм. Въпреки, че руския народ е много религиозен в сравнение с българския, там и здравия разум е повече, отколкото нашия, поразен от евроатлантическите ценностни безумия. Заради което, например в сериите "измислени книги", има и съкровището-ръководство "Правила освящения ракетно - космической техники РПЦ":)
XR4
Рейтинг : 13214
01.12 2017 в 01:58 2
+ 2
- 0
"Руски свещеник заяви, че църквата носи отговорност за провала на ракетата Союз"
Ами много ясно-кой друг?
ПП.На крива ракета...попа И пречи.
ПП2.Ако трябва да сме сериозни-случва се.Железо е-троши се.А и чат-пат някой проспал нещо...
+ 12
- 5
Струва ми се че, нещо много се вдигна нивото на науката в този сайт!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.