Руски учен иска да продължи генната редакция на хора с CRISPR

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 юни 2019 в 00:00 5998 1

Молекулярният биолог Денис Ребриков планира спорни експерименти с генна редакция при HIV - позитивни жени. Кредит: Nature

Когато през ноември 2018г. стана ясно, че китайският учен Хъ Дзиенкуей е използвал инструментът за генна редакция CRISPR, за да редактира човешки ембриони, научната общност в цял свят изрази несъгласие и дори призова за приемането на мораториум, ограничаващ подобни експерименти. 

Но това не спира руския молекулярен биолог Денис Ребриков, който споделя пред реномираното списание Nature, че планира да редактира още човешки ембриони не по-късно от края на 2019 г. и те да бъдат износени.  

"Смятам, че съм достатъчно луд, за да го направя", твърди ученият пред списанието. 

Ребриков планира да редактира същия ген като Хъ, CCR5, който теоритично може да направи бебетата устойчиви на HIV. Молекулярният биолог работи с жени, носители на HIV и се надява, че чрез тази редакция той ще предотврати заразяването на бебета в утробата на серопозитивните майки. Но експертите смятат, че рискът и неизвестните, включително и възможността от преждевременна смърт, силно надхвърлят потенциалните ползи. 

"Технологията не е готова", коментира пред Nature плановете на руснака един от създателите на CRISPR-Cas9, Дженифър Дудна (Jennifer Doudna). "Не е изненадващо, но е много разочароващо и обезпокоително."

"Безотговорно е да се продължава с този протокол сега", добавя експертът по биоетика Алта Каро (Alta Charo), член на комитета, наблюдаващ генната редакция на хора към Световната здравна организация (СЗО).

Източник: Futurism - Russian biologist pledges to create more CRISPR - edited babies 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!