30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руски учени: Надписът "Т-34" на бялата мечка няма нищо общо с танка (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 декември 2019 в 11:07 42450

Помните ли бялата мечка с надпис Т-34? Имаше протест, когато полярната мечка бе видяна с името на емблематичния съветски танк.

Но учените заявяват, че дивото животно е белязано за добра кауза и обясняват, че Т-34 е маркер, обозначаващ координатите на този район от Арктическия архипелаг.

Полярната мечка посещава селското сметище, което разтревожи местните жители, разказва Андрей Умников, директор на Руския център за проучване на Арктика, цитиран от Siberian Time.

Екип специалисти от Института по екология и еволюция "Северцов" бе изпратен на обекта, за да оцени потенциалната заплаха за селяните.

Мечката е упоена и изследвана, обяснява старши изследовател Иля Мордвинцев. Проверката е показала, че мъжкият хищник е добре хранен, което означава, че вероятно няма да нападне хора.

Полярни мечки, които се хранят на сметища извън населените места в Руска Арктика през зимата 2019 г., и млада изморена полярна мечка с торба за боклук, заснета в северната част на полуостров Камчатка през пролетта на 2019 г.

Животното е белязано със „безопасна боя“, която се изтрива за две седмици.

Маркировката е направена, за да позволи както на местните, така и на експертите да разпознаят звяра в случай, че се върне, и за да го отличи от другите полярни мечки, които бродят наоколо.

Андрей Умников отрича надписът Т-34 да е свързан с танка.

Клипът е заснет преди около седмица, уточнява ученият.

Видеото с полярната мечка с надпис Т-34. Автор: Сергей Каври

„Проверката на полярните мечки, които се хранят от контейнерите за боклук, не е рядкост. Това се случи и на остров Белий, и на остров Вилкицки “, обяснява Андрей Умников.

„Ако хора се натъкнат на полярна мечка, ги съветвам да се съберат и да вдигнат или някакви дрехи, или пръчка във въздуха.

„Това би направило групата да изглежда визуално по-голяма и би могло да изплаши животното, което е доста късогледо.

„Полярните мечки не харесват и силните шумове“, добавя Умников.

Снимките показват улиците на Норилск и изтощена полярна мечка, която минава през натоварена зона през лятото на 2019 г., както и полярна мечка, която проверява контейнер за боклук извън населено място в руска Арктика през зимата 2019 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.