Руснаците използват 32 брезови пръчки, за да запалят двигателите на "Съюз"

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 09:00 20497 3

Едва ли някой предполага, че в 21-ви век има космически ракети с дървени части. Страната с това странно решение е Русия, която използва 32 брезови пръчки като важен елемент от системата за стартиране на двигателите на серията "Съюз".

Ракетният специалист и блогър Филип Техеров обаче е на мнение, че не трябва да се отнасяме с презрение към техническото решение на руснаците. Ето какви са неговите аргументи:

Брезови подпалки

Процесът на запалване на ракетния двигател е много по-сложен от, например, двигателя на автомобил, който е с вътрешно горене. Неправилното запалване може да доведе дори до взривяване на двигателя.

В търсене на надеждна, ефективна и евтина система за запалване са разработени различни инженерни решения. Решението на руснаците изглежда така:

Това е пирозапалващото устройство (ПЗУ) на двигателите РД-107/108, с които са оборудвани ракетите-носители "Съюз".

На дървената, Т-образна опора са монтирани две пиротехнически шашки със сензор (който работи чрез пружина) между тях. При команда "запалване" шашките се запалват чрез електричество, а пламъците прегарят проводника на сензора и така пружината прекъсва контакта.

Електрониката на ракетата получава съобщение, че в горивната камера шашките горят добре и съответно може да се отворят клапаните за горивотои окислителя, така че стартът на двигателя да продължи.

В ярко червено за защитните капаци, а отдолу се виждат дървените пирозапалващи устройства (ПЗУ)

Въпреки остарелия си вид обаче, тази запалителна система има следните предимства:

Евтина е. Всяка друга запалителна система ще бъде по-скъпа, защото ще изисква допълнителни тръбопроводи, мембрани, клапани и т.н. А дървените пръчки и барутните шашки струват стотинки (копейки). Не трябва да се забравя, че цената на системата за запалване се умножава по броя на горивните камери, а "Союз" има 32 броя.

Има добра възможност да се проверява работата на системата. Сензорът за запалването просто и ефективно показва дали са се запалили шашките. На 12 март тази година, първият опит да се стартира спътника "Ресурс-Р №3" пропадна поради тази причина - в една от горивните камери не се запалиха шашките и системата за контрол забрани по-нататъшния пуск на двигателя. 

Замяната ѝ е бърза. По-малко от денонощие се необходимо на екипа за да замени дървените ПЗУ и успешно да стартира "Ресурс-Р №3" на 13 март. При други запалителни системи ще се изисква сваляне на ракетата от стартовата конструкция и замяната може да отнеме няколко дена.

В същото време, разбира се, системата има своите ограничения и недостатъци:

Използва се еднократно. Очевидно е, че този метод на запалване не е подходящ, ако искате да стартирате двигателя няколко пъти. 

Системата изисква ръчна работа и много се влияе от качеството ѝ. При подготовката за старта ПЗУ трябва да се монтира ръчно.

За двигателите РД-107/108 многократно са предлагани и други запалителни системи, но всички предложения са отхвърляни, заради разходите. Именно затова, въпреки привидно архаичния си вид, системата ще изчезне, едва след като на експлоатацията на серията ракети "Съюз" приключи. Това обаче няма да е скоро.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

05.04 2016 в 21:01

Впечатляващото е че тези могат да стигнат до космоса с такава първобитна технология и толкова пияни руснаци.

2

05.04 2016 в 14:28

Въпреки способноста си да правят невероятни боклуци, руснаците много често имат и гениални технически решения, които да са без пари и много надежни.

1

05.04 2016 в 13:43

Щом работи, да не се пипа!