Съобщенията в медиите предотвратяват разпространението на епидемии

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 09:58 2549 0

Кредит www.beautyangleshop.com

Ново изследване е установило връзка между медийния шум по темата за грипната епидемия H1N1 (известна като "свински грип") и намаляването на разпространението на епидемията.

В своето изследване, учените анализирали данните от китайска провинция с население от 36 милиона души: броят и продължителността на съобщения във връзка с грипната епидемия и броя на хоспитализациите.

Изследването е публикувано в Journal of Theoretical Biology.

Трябва да споменем, че в България няколко града са пред грипна епидемия, като в следващата седмица се очаква пик в заболеваемостта.

Изследователи от Канада и Китай са проверили предположението, че споменаването на епидемията в медиите се отразява на ръста заболяванията. Учените анализирали съобщенията с ключова фраза "A / H1N1" на осем основни медии, работещи в китайската провинция Шанси за три месеца от 2009 година. След това, те сравнили тези данни с информация за хоспитализациите заради грипа. Те проследили как отразяването на новините е засегнало H1N1 епидемията в град Сиан в централната китайска провинция Шанси.

Учените открили, че колкото повече публикации са посветени на грипа, толкова по-нисък е броят на хоспитализациите след три или четири дни. Напротив, по-малкото споменавания корелират с увеличаване на броя на попадащите в болница заради грипа. 

Върху резултати влияе продължителността на новините: броят на хоспитализациите се намалява наполовина при увеличаване на продължителността на съобщенията в продължение на десет дни.

Очевидно е, че медиите влияят на поведението на хората, те стават по-предпазливи. Хората започват да избягват контакт с болни, поради което скоростта на разпространение на вируса спада.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !