Сателитни снимки разкриват как се ражда нов остров

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2017 в 06:00 9317 0

Сателитни снимки показват формирането на нов бариерен остров край бреговете на Кейп Хатерас в Северна Каролина, разказва Live Science.

Кадри, заснети от инструмент на борда на спътника Landsat 8 в периода между ноември 2016 г. и юли 2017 показват формирането на дългия 1.6 км "Шели Айлънд" (Shelly Island) край бреговете на Кейп Хатерас в Северна Каролина. Островът се образува бързо, нараствайки в периода между април и май 2017 г.

Доста често възникват нови острови в този участък от брега, където вълните и приливите извайват пясъчни форми, които понякога се подават над повърхността на океана. Новите бариерни острови се оформят в плитките пясъчни подводни пространства, обграждащи носовете, казват специалистите.

"Вероятно по време на прилив или буря във водата се натрупват седименти близо до повърхността, а след като нивото на водата спадне, плитчината се оголва", обяснява Андрю Аштън (Andrew Ashton), геоморфолог от Океанографския институт Уудс Хол в Масачузетс пред Earth Observatory на НАСА, която пусна новите сателитни изображения.

"Вълните след това продължават да изграждат този релеф като същевременно го придвижват", разказва Аштън.

Сателитните снимки показват острова, образуван в периода между ноември 2016 г. (горе) и юли 2017 г. (долу). Източник: NASA Earth Observatory.

Според The Virginian-Pilot, островът получава името си от посетилото го 11-годишно дете, което търсело миди (Shelly Island - остров с изобилие на черупки) на мястото през почивните дни за за Memorial Day (Ден в памет на загиналите във войните в САЩ) в края на май.

Но от юни властите предупреждават хората да не се опитват да стигнат до острова след серия от опити за посещения, наложили впоследствие спасителни операции. Силното мъртво течение прави преминаването на 45-метровия участък от носа до острова опасно, съобщава вестникът.

Първата снимка, направена от Operational Land Imager на борда на Landsat 8 на 16-ти ноември 2016, показва Кейп Пойнт, известно място за риболов сред местните жители, преди да се формира островът. До 28 януари 2017, бялата пяна на разбиващите се вълни се вижда само на разстояние от точката, говори за много плитка зона. В последната снимка, направена на 7 юли 2017, островът е напълно оформен.

Снимка: Chad Koczera

Бариерните острови като островът Шели са и променливи, и устойчив. Те могат да бъдат унищожени или изместени от големи бури, както се случи на много бариерни острови по време на урагана Санди през 2012 г. Но когато големите бури откраднат пясъка от бариерните острови, той често се оказва просто около крайбрежието, така че е на разположение, когато се завърнат по-малките вълни и започнат полека да изграждат острова отново нагоре, разказва Брайън Ромънс (Brian Romans), геолог по седиментите от Virginia Tech.

Този естествен процес може да бъде прекъснат от човешки дейности, като изграждане на кейове или пренасочване на отложенията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !