Създаден е материал, който е едновременно и твърд, и течен от галий и сапфир

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 август 2016 в 09:00 11442 0

Инженери от Университета Дюк са създали "вечен лед" за първи път достигайки едновременното съществуване на течни и твърди фази на вещество на нанониво.

Резултатите са публикувани в Nature Materials

В основата на материала е елементът галий - метал със сребристо-синкав цвят, който става мек при стайна температура. При нагряване до 30 градуса по Целзий галият става течен, а понижаването на температурата под нулата го прави твърд, но крехък. Галият широко се използва в микровълновата електроника, високоскоростни полупроводници, инфрачервени сензори.

В експеримента, учените поставят галиеви наночастици на повърхността на сапфир. Сапфирът е монокристал на алуминиев оксид с висока плътност и висока точка на топене и може да се използва като инфрачервен оптичен материал. При влагане на галиеви наночастици в сапфира се формира стабилно ядро ​​с течен външен слой.

Според професор Джон Kok, водещ автор на изследването, това е първият случай на наблюдение на стабилно съвместно съществуване на твърда и течна фази на вещество на нанониво.

"Тази уникална комбинация от различни агрегатни състояния е прогнозирана теоретично и косвено е наблюдавана при някои материали в тесен температурен диапазон. Но нашите резултати са изненада, особено - стабилното съвместното съществуване в широк температурен диапазон," - заяви изследователят.

Диапазонът на температурите на новото съединения обхваща от -93 до 527 градуса по Целзий.

Новият материал ще намери приложение в нанотехнологиите. Би намерил и употреба в бита като неразтопяващ се лед.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !