10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха ваксина против пушенето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2016 в 11:30 63610

Група американски учени от изследователския институт "Скрипс" (The Scripps Research Institute) предлагат нов начин за спирането на тютюнопушенето. Те са създали ваксина, чието действие се основава на стимулирането на имунната система да произвежда антитела срещу молекулите на никотина, които антитела да влизат в организма при пушене.

В резултат на това се образува комплекс, размерът на който не позволява на никотина да премине през кръвно-мозъчната бариера и да достигне центъра на удоволствието в мозъка. Според ръководителя на изследването Ким Джанда (Kim D. Janda), пушачите, при които се е образувало максималното количество антитела, след 6 месеца губят всякакво влечение към пушенето.

За създаването на ваксината учените са работили усилено с години. Ранните неуспехи в разработката ѝ са били свързани със спецификата на строежа на молекулата, а именно - със съществуването на две изомерни форми (химични съединения, които са еднакви по атомен състав и молекулярна маса, но се различават по строеж и разположение на атомите в пространството).

Тютюнопушенето е един от най-разпространените вредни навици в целия свят. По данни на Световната здравна организация на всеки 6,5 секунди в света пушенето отнема един живот, а още няколко човека се разболяват от болести, свързани с вредната привичка.

Според последното изследване на Световната здравна организация, българските тинейджъри попадат в челните места по употреба на цигари сред 15-годишните в Европа и други държави. Проучването ползва данни от годините 2013-2014.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат цигари поне веднъж седмично, като при момчетата процентът е 21, сочи изследването. Това ни нарежда на второ място след Гренландия, където процентът е значително по-висок - 53% от момичетата и 51% от момчетата пушат цигари всяка седмица.

Броят на мъжете пушачи в световен мащаб в проценти

Броят на жените пушачи в световен мащаб в проценти

Много хора (6 от 10 постоянни пушачи) планират или поне се замислят за отказване от пушенето. За тях в момента има специални средства, които да преборят желанието за пушене: никотинови лепенки, дъвки, инхалатори и други. Въпреки това обаче, те често се сблъскват с трудности в психологичен план и не могат да се противопоставят на влечението към цигарите.  

Американските учени планират да усъвършенстват още повече формулата за новата ваксина.

Самото изследване можете да видите тук.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.