12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Съживеното" ухо на Ван Гог на изложба в Ню Йорк (видео)

То може и да ви чуе

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 ноември 2015 в 14:24 37920
Снимка: Diemut Strebe

Художникът ван Гог загубва ухото си преди повече от сто години, но сега то се завръща на "живо" в изложба в Ню Йорк.

Ухото е жива реплика на ухото на Винсент ван Гог, създадено от Diemut Strebe, който използва генетични проби от пра-пра-внук на брата на художника, Тео Ван Гог.

Diemut Strebe e концептуален художник, който си партнира с учени от Масачузетския технологичен институт и други университети, за да се създаде това копие на ухото на ван Гог, показано за първи път миналата година на изложба в Центъра за изкуство и медии в Карлсруе, Германия.

Изложбата, озаглавена Sugababe, дебютира в Ню Йорк в галерията за изящни изкуства Роналд Фелдман, но както създателят й настоява, това е повече от представяне на изкуство, това е научно постижение, съобщава сайтът Daily Mail.

"Аз не съм сигурен, че всеки разбира пълните научни и биологични последици," - коментира Strebe.

Представеният продукт на биоинженерството е отгледан от хрущялни клетки на Льове ван Гог, пряк потомък на брата на Винсент ван Гог, Тео. Те споделят 1/16-та едни и същи гени, включително Y-хромозомата, която се предава по наследство от баща на син. След това Strebe е възпроизвел формата му по автопортрети на Ван Гог.

Посетителите могат не просто да видят ухото, те могат и да му говорят. В своя сайт Strebe пише, че "входящият звук е свързан с компютър и с помощта на софтуерна програма може да генерира симулирани нервни импулси от звуковия сигнал в реално време. Те имитират звуците, записани от електрод, свързан със слуховия нерв при активиране".  Ноам Чомски е първият човек, който е говорил на ухото, след като изложбата дебютира в Германия миналата година, разказва сайтът на Института Смитсониън.

Винсент ван Гог е художник-постимпресионист от края на 19-ти век. Роден е през 1853 година в Холандия, творбите му са оригинални с цветовете и маниера си и много емоционални. И макар картините му силно да повлияват на изкуството на 20-ти век и да са сега едни от най-скъпите, приживе Ван Гог е самотен, беден и неизвестен.

Умира във Франция през 1890 г. на 37 години от самонараняване с огнестрелна рана.

Има легенда, че художникът сам е отрязъл ухото си по време на нервен срив. Сега някои историци смятат, че това не е станало така. Немски историци предполагат, че ухото на Ван Гог може да е било отрязано по време на спор с приятеля му художника Пол Гоген.

"Звездна нощ". Винсент Ван Гог.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.