02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Съзнанието е резултат от интеграцията на отделните части на мозъка

Една от най-големите мистерии в невронауката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2018 в 13:45 83930
Илюстрация: journal psyche

Учените установиха че в  несъзнателно състояние в мозъка на човека се затруднява взаимодействието между различните му области, а локалните области стават по-силно свързани. 

Според изследователите, съзнанието е резултат от интеграцията на отделните части на мозъка.

От всички функции на мозъка, най-загадъчната е способността му да произвежда съзнание. Без да се замисляме прекалено много, можем да предположим, че да изключим нашето съзнание и да изпаднем в безсъзнание е като да превъртим ключа на лампата, като изключваме ключовите области на нашата нервна система.

Но се оказва, че не е така.

За да разберат по-добре как сивото вещество създава съзнанието, изследователи от Центъра за наука на съзнанието в Университета на Мичиган разгледат по-отблизо какво прави мозъкът, когато функционира в безсъзнание, съобщава ScienceAlert!.

Един от начините за изследване на темата е да се сравни съзнателното състояние с несъзнаваното, като например, когато човек е под наркоза преди операция.

По време на проучването учените изследват кръвния поток в определени нервни тъкани с помощта на магнитен резонанс (MRI). Процедурата е извършена върху 23 пациенти, които са  във вегетативно състояние или под анестезия.

Оказва се, че в ранния стадий на седация (медицинска процедура за прилагане на успокоителни (седативни) лекарства, най-често за да се улеснят последващи медицински процедури под упойка) скоростта на обработка на информацията се забавя и локалните невронни мрежи повишават собствената си степен на свързване. Освен това, изследователите изчисляват мярката на интеграция на информацията, което е условие за появата на съзнание в една сложна система.

Тъй като мозъкът по време на анестезията „се разпада” на слабо взаимодействащи помежду си части, мярката на интеграцията спада. В резултат на това в състояние на безсъзнание няма ефективен обмен на информация в централната нервна система.

Макар че все още оставя много без отговор, работата не само насочва пътя към това как съзнанието възниква от здравия мозък; това би ни помогнало да разграничим по-добре, когато все още не знаят пациентите, които не реагират.

Проучването е публикувано в Journal of Neuroscience, Frontiers in Human Neuroscience и Trends in Neurosciences.

Neural Correlates of Unconsciousness in Large-Scale Brain Networks

Макар че все още оставя много въпроси без отговор, работата на екипа от Университета на Мичиган не само посочва пътя към разбирането как съзнанието възниква в здравия мозък, но и би помогнала да се разграничи по-добре дали пациентите наистина са в безсъзнание, когато не реагират.

Все повече става ясно, че разликата между съзнанието и безсъзнанието е много по-сложна, отколкото се предполагаше.

И ако да научим повече за процесите, които ни карат да се събудим и осъзнаем, това може да ни помогне един ден да решим една от най-озадачаващата способност на мозъка - самото съществуване на съзнанието.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.