Шимпанзета от дъждовните гори се научиха да копаят кладенци за по-чиста вода (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2022 в 00:01 6890 1

шимпанзета се научиха да копаят кладенци

Кредит Hella Péter

Шимпанзета от дъждовните гори от общността на източноафриканските шимпанзета Waibira в Уганда.

Шимпанзетата от дъждовните гори, наблюдавайки една по-схватлива женска, са се научили да копаят кладенци за по-чиста вода и това поведението се разпространява, установява изследване на учени от университетите в Кент и в Сейнт Андрюс.

Изкопаването на малки кладенци за достъп или филтриране на питейна вода е сравнително рядко поведение в животинското царство - само няколко вида са документирани да го правят и повечето от тях живеят в много сухи или пустинни райони. Сега за първи път това поведение е наблюдавано при шимпанзета от тропическите гори и се смята, че е въведено в общността от мигрирало женско шимпанзе.

Източноафриканският подвид шимпанзета (Pan troglodytes schweinfurthii) обитава тропическите дъждовни гори на екваториална Африка - от Конго до Танзания. Катрин Хобайтър (Catherine Hobaiter) и нейните колеги от Университета Сейнт Андрюс в Шотландия изучават общностите на тези животни, които живеят в резервата за диви животни Вайбира (Waibira) в Уганда.

Още през 2015 г. сред тях се появява "емигрант" - млада самка, пристигнала извън този район. След като женската се присъединява към жителите на Вайбира, учените й дават името Ониофи. Още тогава тя демонстрира умението си да копае земята в търсене на вода и то много умело и уверено. Това според биолозите показва, че Ониофи произхожда от общност, където това умение е овладяно отдавна.

Кредит: Вreaking Science News, Peter et al., 2022

Действията й привличат голям интерес от младите шимпанзета от Вайбира, както и от отделни възрастни животни, които внимателно наблюдават копаенето и впоследствие пият от кладенците. След известно време местните примати също усвояват умението й за копаене на кладенци.

Любопитно е, че копаене е наблюдавано при млади шимпанзета и някои възрастни женски. Самците не са се научили (или поне не да участвали) да правят кладенци, въпреки че използват водата, просмукала се в готовите кладенци.

„Едно от най-интересните неща бе да видим реакциите на другите шимпанзета на копаенето на Ониофи – дори големите доминиращи самци учтиво я изчакваха да свърши да копае и да пие, и чак след това отиваха да си вземат вода назаем, което е доста необичайно около такъв ценен ресурс", коментира Хобайтър.

Копаенето обикновено се свързва с недостиг на вода и досега само три групи шимпанзета са известни на специалистите, които копаят земята, за да получат вода – всички те, като слоновете и брадавичните свине, живеят в сухите савани. Не е изненадващо, че приматите, живеещи във влажните гори на Уганда, все още не са използвали това умение. Въпреки това изглежда, че от това умение има някаква полза и в джунглата.

„Първо, те живеят в тропически гори, така че повечето хора приемат, че набавянето на вода не трябва да е предизвикателство – но изглежда, че ежегодно няколко месеца сух сезон са достатъчни, за да им причинят проблеми! Интересното е също, че всички кладенци се появяват до открита вода, така че целта им вероятно е да филтрират, а не просто да си набавят вода – шимпанзетата може да получат по-чиста или с различен вкус вода от кладенец, което е очарователно", коментира Хела Петер (Hella Péter) от Университета на Кент, водещ автор на новото проучване. 

С нарастващата промяна в климата, поведенческите адаптации към промените в валежите могат да позволят на групи като тази във Вайбира да продължат да процъфтяват, дори когато местното им местообитание започне да се променя.

„Любопитни сме да видим какво ще се случи, след като някои от младите самци, които могат да копаят, пораснат – може би те ще бъдат приемливи учители за големите самци и те ще спрат да разчитат на други да им копаят кладенци“, добавя Хобайтър.

Справка: Péter, H., Zuberbühler, K. & Hobaiter, C. Well-digging in a community of forest-living wild East African chimpanzees (Pan troglodytes schweinfurthii). Primates (2022). https://doi.org/10.1007/s10329-022-00992-4 

Източник: Rainforest chimpanzees dig wells for cleaner water
Olivia Miller, University of Kent

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

30.06 2022 в 17:57

Всички от Министерството на околната среда и водите трябва незабавно да проведат обучение при тях!