17 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ще могат ли хората да левитират с помощта на звука?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2018 в 00:00 61361
Снимка: Andrew Spencer/Unsplash

Инженери от Университета в Бристол създадоха най-мощния звуков изтласкващ лъч (Tractor beam) в света, за да демонстрират възможността за левитация на обекти с много по-голям размер, отколкото се смяташе за възможно преди това.

Това е пробив, който теоретично отваря потенциала, един ден да левитират хора, съобщава ScienceAlert.

Звуковите изтласкващи лъчи използват естественно звук, по-точно звукови вълни, за да задържат частици във въздуха. За разлика от магнитната, звуковата левитация задържа по-добре както течности, така и твърди вещества.

По-рано се смяташе, че звуковите лъчи са ограничени в левитацията на сравнително малки обекти, приблизително с размерите на дължината на вълната на звука. Всъщност се смяташе, че е абсолютно невъзможно да левитират по-големи обекти, без да загубят стабилност и да се въртят неконтролируемо.

Изследването на инженерите от Университета в Бристол, публикувано тази седмица в Physical Review Letters, описва нова техника, която създава структура, подобна на торнадо, която е изключително силна, но има беззвучно ядро.

Принцип на работа на виртуалните вихри: излъчват се преплетени къси вихри с противоположни посоки, за да улавят и стабилизират частиците. University of Bristol

Учените откриват, че когато променят посоката на бързо променящите се звукови вихри, които съставляват структурата, те могат да контролират скоростта на въртене и да стабилизират изтласкващ лъч.

Щом лъчът се стабилизира, екипът успява да увеличи размера на беззвучното ядро в центъра на "звуковото торнадо", което им позволява да задържат по-големи обекти в него.

Азиър Марзо (Asier Marzo), водещ учен на проучването от катедрата по машиностроителния на Университета на Бристол, заяви, че "изследователите бяха разочаровани от ограничаването на размера на левитиращите обекти от години, така че е удовлетворяващо да се намери начин да се преодолее". 

В демонстрацията, описана подробно в изследването, инженерите използват ултразвукови вълни с честота от 40kHz, за да създадат акустични вихри. Беззвучното ядро на структурата успя да задържи сфера, изработена от синтетичен полимер, с диаметър два сантиметра. Сферата е повече от два пъти размера на дължината на звуковите вълни, което я прави най-големият обект, който е задържан стабилно в изтласкващ лъч досега.

University of Bristol

Въпреки че може да изглежда малко като магия, екипът смята, че използването на техниката може да има много практически приложения.

"Мисля, че това отваря вратата за много нови приложения", коментира Марзо. Някои от тях могат да участват в създаването на медицински устройства като лекарствени капсули или микрохирургични инструменти.

Що се отнася до левитацията на хората, теоретично е възможно, но има и нюанси. На първо място, се нуждаем от голяма акустична мощност, и второ, за да се задържи обект с размер на човек са нужни по-ниски честоти, но когато акустичният вихър стане едва доловим, такива звуци са опасни за човека.


+ 1
- 1
Ще могат. Е, междувременно въпросните левитирани хора, малко така ще се изпържат в собствената си мазнина.
 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2021 в 00:0025213
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.