Ще продават законно паразитни червеи като хранителна добавка в Германия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 август 2017 в 10:22 10632 0

Някои лекари твърдят, че това е "тъпа идея", но повече от 7000 души са закупили онлайн препарат с паразитни червеи и вероятно ще ги погълнат в опит да се излекуват състояния, вариращи от депресия до възпаление на червата.

Сега вид свински хелминти са представени за одобрение като хранителна добавка в Германия. Ако предложението бъде прието, то ще стане първият по рода си официално одобрен продукт в Европа, съобщава New Scientist.

Преди съвременните подобрения в хигиената паразитите са били чести обитатели на нашите тела - те са еволюирали да отделят вещества, които успокояват имунната ни система, за да могат да живеят в червата ни.

Детлев Гой (Detlev Goj) от тайландската компания Tanawisa смята, че с елиминирането на проблема с паразитите - особено човешката анкилостома - може да сме пропуснали някои ползи от паразитите.

Заразяването с анкилостома (нематоди от семейството Ancylostomae Looss) може да предизвика диария, болка, анемия и загуба на тегло. За щастие, те вече не са често срещан проблем в развитите държави. Но той засяга до 30% от населението на света, особено страните с горещ климат.

Но в тези части на света, където паразитните червеи все още са често срещани, няма пък такова увеличение на имунните заболявания като алергии, възпалителни чревни проблеми, диабет тип 1 и множествена склероза, които се наблюдават при по-богатите нации.

Паразитите Trichuris suis, намерени в червата на прасета. Източник: OVAMED

Алтернативната на паразитните червеи

За да се избегнат недостатъците на човешката анкилостома, екипът на Гой предлага паразити от други животни, които могат да доведат до по-леки инфекции при хората, като едновременно с това помагат да се успокои нашата имунна система.

Те се насочват към свинските паразитни червеи трихуриди (Trichuris suis). Яйцата на този паразит могат да оцелеят при преминаване през стомаха, а ларвите се излюпват в сляпото черво, сляпо завършваща торба, към която е придаден апендикса, район на червата на границата между тънките и дебелите черва.

Тъй като тези червеи са пригодени да живеят в прасета, не би трябвало да могат да оцелеят много дълго в хората. Когато екипът ги тестват като възможно лечение на заболяване на червата - болест на Крон, те не откриват доказателства за размножаването на червеите и паразитите са видими само при колоноскопия за кратък период от време след поглъщането на яйцата. Това ги кава да предположат, че червеите вероятно умират от глад и се усвояват в рамките на един месец.

След обещаващи малки проучвания, екипът на Гой започват голямо плацебо-контролирано проучване на свински трихуриди като средство за лечение на болестта на Крон, но е спряно по-рано от комисията за наблюдение, защото участниците не са показали никакво подобрение в рамките на три месеца. Гой смята, че това е твърде кратък период.

Независимо от това продуктът на екипа на Гой е одобрен в Тайланд през 2012 г., въз основа на това, че е естествен продукт и тестовете не са открили никакви вредни последици. Това доведе до нарастващо онлайн търсене за одобрените и неодобрени паразитни продукти. До 2015 г. около 7000 души в световен мащаб са закупили червеи за лечение на широк спектър от автоимунни до психични състояния.

Поредната "тъпа" идея

Сега Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните в Германия е приела продукта на Гой с трихуриди за официална оценка. Ако бъде одобрен, той може да бъде продаван законно в големите магазини, а след това може да получи одобрение и в други страни-членки на Европейския съюз, което ще го прави първият продукт със  живи червеи, одобрен за продажба като хранителна добавка в Европа.

"Това е първият продукт със живи червеи, който ще стигне толкова далеч", заяви Гой. Той се надява да продаде малки шишенца, всяко от които съдържа 500, 1000 или 2500 яйца на свински трихуриди, за да бъдат консумирани в храна или напитки.

За разлика от лекарствата, за одобрение в ЕС новите хранителни добавки не е необходимо да доказват, че са ефективни за подобряване на здравето - всичко, което е необходимо, е да се докаже, че са безопасни. Така че въпросът дали тези червеи наистина могат да лекуват автоимунни заболявания остава отворен.

"По мое мнение лечението с червеи влиза в същата категория на псевдонауката като прочутите терапии например детоксикация за аутизъм", отбелязва Питър Хотез (Peter Hotez) от колежа по медицина Бейлър в Тексас. Той подчертава, че одобрението на лечение със живи червеи или яйца на червеи в Германия ще бъде "тъпа идея".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !