28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ще търсим планети в системата Алфа Кентавър

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2017 в 15:41 47610
Най-близката звездна система до Слънцето - ярката двойна звезда Alpha Centauri AB и нейният далечен спътник Proxima Centauri. Снимка: ESO / B. Tafreshi, twanight.org / Digitized Sky Survey 2 / Davide De Martin / Mahdi Zamani.

Европейската Южна Обсерватория (European South Observatory, ESO) подписа договор с Breakthrough Initiatives за съвместен проект, който ще търси екзопланети в системата Алфа Кентавър, с едни от най-големите телескопи в света – VLT в Чили. Информацията е поместена на сайта на обсерваторията.

Breakthrough Initiatives е програма за научно и технологично проучване, основана през 2015 година от инвесититорът Юри Милнер. Тя има за цел да изследва Вселената и да открие научни доказателства за живот извън Земята. Програмата предвижда наблюдателно време на телескопите на ESO, което да се реализира през 2019 година.

Знаейки къде се намират най-близките екзопланети е от първостепенно значение за проекта Breakthrough Starshot, който възнамерява да изпрати нанокораби задвижвани със светлина до тях, като първата такава мисия е предвидена за системата Алфа Кентаър в рамките на следващото десетилетие.

Откриването на екзопланети, които са подходящи за живот не е лесна задача, поради яркостта на звездата-домакин, която заслепява относително бледите екзопланети.

Част от VLT в Чили. Снимка: ESO


Но от ESО разполагат с подходящата техника за това. Съществуващият вече инструмент VISIR, който може да обрави със светлината в инфрачеврения диапазон ще бъде специално пригоден за целта. Качеството на изображението ще бъде подобрено с адаптивна оптика и ще бъде пригоден да използва специална техника – коронография. Чрез нея изкуствено ще бъде затъмнена звездата-домакин, като по този начин ще бъде дадена възможност да се улови сигнала от евентуални съществуващи планети от земен тип.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.