Симптоми на Омикрон: 5 необичайни състояния, за които трябва да внимавате

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2022 в 12:32 42284 0

Кредит: Elle Hughes/ Pexels

Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространи от началото на 2022 г. Благодарение на опита и проучванията върху новия вариант на COVID-19, ще ви представим данни за симптомите на заразените с него.

Омикрон има различни симптоми от обичайната висока температура, треска, загуба на вкус и обоняние и кашлица.

Хората забравят, че въздействието на COVID-19 може да е различно от хрема, главоболие и възпалено гърло. Загубата на апетит е основната разлика между вариантите Омикрон и Делта, така че ще пропуснем това.

Ето петте необичайни симптома на Омикрон, които със сигурност не очаквате.

1. Повръщане и диария

Повръщането и честите посещения в тоалетната също могат да бъдат признак на Омикрон. Експертът по изследване на ZOE COVID Тим Спектор (Tim Spector) обяснява в статия, че новият вариант има тенденция да се загнездва в червата, вместо в носа.

Когато човек е заразен с Омикрон и изпитва чревни симптоми, тестът за коронавирус може да доведе до отрицателен резултат поради недостига на следи, присъстващи както в устата, така и в носа.

Първите случаи на COVID-19 проникнаха през устата и носа надолу до дихателната система. Омикрон може също да атакува чревната област, оставяйки неоткрити следи от инфекцията за дълъг период от време и води до това, което познаваме като дългосрочен COVID.

2. Нощно изпотяване

Съобщава се, че пациентите с коронавирус страдат от нощно изпотяване. Изживяването причинява интензивно изпотяване по време на сън, дори ако в стаята има средна или по-ниска температура.

Д-р Амир Хан (Amir Khan) от британската национална здравна служба (NHS), старши преподавател в Медицинския факултет на Университета в Лийдс и Университета на Брадфорд, Великобритания, обяснява, че симптомът може да ескалира до обилно нощно изпотяване, до степен, че пациентът трябва да смени дрехите си.

3. Болки в гърба

Болката в гърба е сред ранните предупредителни знаци, потвърдени през декември миналата година. Приложението ZOE COVID Study обаче не го открива до този месец.

Миналата седмица 20 процента от пациентите с коронавирус съобщават за болки в долната част на гърба.

Д-р Тим Спектор съобщава, че увеличаването на съобщенията за болки в гърба е накарало групата да го добави като един от симптомите.

4. Проблеми с очите

Световната здравна организация посочва дразненето на очите като по-рядко срещан симптом на COVID-19.

Раздразнените очи могат да имат един или комбинация от симптоми като:

  • Зачервени очи
  • Възпалени очи
  • Сълзене на очите
  • Замъглено зрение
  • Конюнктивит
  • Светлинна чувствителност

В сравнение с проблемите с очите, NHS все още счита загубата на вкус и обоняние, кашлицата и високата телесна температура като ключови признаци на коронавирус.

5. Объркване

Объркването според Медицинската енциклопедия е невъзможността да мислите толкова ясно или бързо, както обикновено. Може да се чувствате дезориентирани и да имате затруднения с вниманието, запомнянето и вземането на решения.

Объркването е най-необичайният симптом на варианта Омикрон и хората трябва да внимават за това състояние.

Медицинските специалисти предлагат незабавна консултация, когато се случи.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати (CDC) отбелязват объркването като "предупредителен знак за спешен случай". Агенцията също така съветва да се потърси професионална помощ веднага щом се наблюдава объркване.

Наред с объркването, CDC съветва хората с постоянна болка в гърдите, които имат затруднено дишане, изпитват честа сънливост и имат бледи или сини части на тялото (устни, кожа и нокти) да поискат спешна медицинска помощ.

Източник: Omicron COVID-19 Symptoms: 5 Unusual Conditions You Should Look Out For
Ron Jefferson, ScienceТimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !