29 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Синтезираха "огнеупорна" фрактална "салфетка на Серпински"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 август 2015 в 15:32 68360

Двумерна структура, подобна на фрактала триъгълника (салфетката) на Серпински са синтезирали химици от Университета Тунцзи, Шанхай, Китай.

Това е вторият случай на синтез на такъв фрактален обект, но този път учените са успели да постигнат стабилност при температури до 170ºC (450º по Келвин).

Изследването е публикувано в Chemical Communications, а подробности разказва сайта на Кралското химическо общество (Великобритания).

Триъгълникът на Серпински е фрактална структура, изградена на основата на равностранен триъгълник. За да се създаде фигурата, се изрязва триъгълник, чиито върхове лежат на средите на страните на оригинала, а след това същата операция се извършва, за да се получат нови три равностранни триъгълника и така нататък до безкрайност се изгражда триъгълника на Серпински.

Play
1 2 3 4 5 6

В новата работа на авторите използват производни на мета-терфенил като градивни елементи на конструкцията и никелови катиони "сглобяват" матрицата. Мета-терфенилът е извита органична молекула, състояща се от последователно свързани фрагменти от бензол. На краищата има две цианогрупи, отговорни за координацията с никела.

Схема на синтез на новия триъгълни на Серпински. Изображение: Qiang Sun et al. / Chem. Commun., 2015


Химиците изпарявали компонентите на бъдещата структура във висок вакуум, а като източник на никел служи никелова тел, през която преминава електрически ток. След отлагане на повърхността на кристал на злато, експериментаторите поставят образеца под сканиращ тунелен микроскоп, с чиято помощ определят структурата на получения слой. Оказало се, че молекулите образуват структура, състояща се от триъгълници, процесът на рязане секции от които се повтаря до три пъти.

Различни триъгълници се формират на повърхността на злато. Снимка:Qiang Sun et al. / Chem. Commun., 2015

Изследователите тествали термичната стабилност на получените триъгълници. Според техния доклад, структурата издържа нагряване до 450 градуса по Келвин. Триъгълниците, получени в резултат на първия и втория цикъл на рязане, остават стабилни, при това се наблюдава образуване на нови триъгълници.

Устойчивостта на триъгълниците при стайна температура. Два кадъра са направени с интервал от 10 секунди. Изображение: Qiang Sun et al. / Chem. Commun., 2015

Първите фрактални триъгълници са синтезирани от група химици от Пекинския университет и Университета Филип в Марбург. Молекулите в структурата са били свързани с диполни взаимодействия, много по-слаби, отколкото в новата работа. Първите триъгълници Серпински са били стабилни едва при температура от 80 градуса по Келвин.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.