Сиви лисици се научиха да се маскират като пуми (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 10:00 8546 2

Кредит Maya ethnozoology

Сива лисица (Urocyon cinereoargenteus).

Сивите лисици (Urocyon cinereoargenteus) могат да прибегнат до маскировка, за да избегнат нападения на койоти, са установили учени от Университета на Уисконсин-Медисън.

За да се отърват от конкуренцията, койотите атакуват сивите лисици, защото се хранят с една и съща плячка. Може би затова лисиците се прикриват с миризмата на големите пуми, разказва NewScientist.

Изследването е публикувано в Journal of Ethology.

"Маркирането с миризма е важно за комуникацията в рамките на един вид при много бозайници, но малко се знаеше за нейната роля в комуникацията между различните видове. Това е първото публикувано проучване, което представя доказателства за подчинен вид, който използва аромата на доминиращият вид, за да комуникира с друг, различен вид"- пишат авторите. 

С помощта на инсталираните от него камери на местата, където се появяват пумите, Макс Алън (Max Allen) разбира, че същите места, които се маркират от пумите като своя територия, често се посещават от лисици. Анализирайки снимките, правени в продължение на 4 години от 26 участъка, изследователите разбрали, че  лисиците търкат лицата си в пресните следи на пумите. Те се появяват почти веднага (не повече от няколко часа) след като пумата е маркирала. 

По този начин лисиците могат да заблудят койотите, които често ги убиват, защото виждат в тях конкуренти, но както отбелязва Алън, може да се откажат от битката, ако усетят миризмата на опасните пуми. Интересното е, че на места, където пумите оставят "подписа" си, други животни не се появяват, само лисиците показват достатъчно изобретателност, за да се опитат да се представят за пуми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!