Склонността на котките да седят в кутии включва и въображаеми квадрати

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2021 в 00:00 8592 0

Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Точно какво се случва в съзнанието на котката, е загадка за науката, въпреки че знаем, че те мразят краставиците и обичат картонени кутии. Според ново изследване афинитетът на котките към малки затворени пространства е толкова голям, че дори ще се опитат да седят в илюзорни кутии, които всъщност не съществуват.

Докладвайки своите констатации в списанието Applied Animal Behavior Science, изследователите обясняват как тяхната мотивация не е била да проверят степента на манията на котките към кутиите, а да получат по-задълбочена представа за визуалното възприятие на животните. По-конкретно, те се опитаха да проверят дали котките са способни да възприемат въображаем квадрат по същия начин, както истинските.

Участват 500 човека и техните котки домашни любимци за най-известния научен граждански проект - „If I Fits I Sits“ - за да извършат поредица от експерименти у дома си. Тестовете са фокусирани около илюзията квадрат на Каница (на името на откривателя й Гаетано Каница, италиански психолог и художник), която включва и четири пакманови фигури (сектори), подредени така, че да приличат на четирите ъгъла на квадрат.

Когато хората гледат квадрат Каница, мозъкът ни автоматично запълва празнините, в резултат на което възприемаме присъствието на реален квадрат, въпреки че се виждат само ъглите.

If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats (Felis silvestris catus)
Gabriella E.Smith, Philippe A.Chouinar, Sarah-Elizabeth Byosiere
Applied Animal Behavior Science, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2021.105338

Собствениците на котки са инструктирани да заснемат поведението на своите домашни любимци, когато им се покаже изображение на квадрат на Каница залепен на пода, и сценарий за контрол, включващ компонентите на квадрат на Каница, подредени по начин, който по никакъв начин не прилича на квадрат. Целта на този експеримент е да се наблюдава дали котките предпочитат да седят вътре в някоя от представените им форми.

За да се предотврати неволното влияние на собствениците върху техните домашни любимци, те са помолени да носят тъмни слънчеви очила по време на експеримента. От 500 участници само 30 са успели да изпълнят всички тестове, изискваните от авторите на изследването.

„Котките избираха илюзията на Каница точно толкова често, колкото квадрата и по-често от контрола, което показва, че домашните котки могат да третират субективните контури на Каница, като реалните контури“, пишат изследователите.

Докато тази констатация дава интересна представа за зрителното възприятие на котките, много въпроси остават без отговор защо котките се държат така.

„Желанието да обитават затворени пространства е добре известно на собствениците на котки и е документирано лабораторно, че намалява стреса им, приютявайки котките, предоставяйки им кутии, в които да се крият“, обясняват авторите на изследването.

„Причината за това поведение все още е неизвестна, но явно е силно привлекателна“.

Справка: If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats (Felis silvestris catus)
Gabriella E.Smith, Philippe A.Chouinar, Sarah-Elizabeth Byosiere
Applied Animal Behavior Science,  https://doi.org/10.1016/j.applanim.2021.105338

Източник: Cats' Love For Sitting In Boxes Includes Imaginary Squares Too, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !