06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Скоро ще покажат първото видео на черна дупка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2019 в 09:17 46260
Изображението във видима светлина на гигантската елиптична галактика М 87, направено от камерата Wide Field Planetary Camera 2 на космическия телескоп "Хъбъл" през февруари 1998 г., разкрива ярък джет от високоскоростни електрони, излъчвани от ядрото (диагонална линия на изображението). Джетът се произвежда от черна дупка от 3 милиарда слънчеви маси. Кредит: NASA/ESA and John Biretta (STScI/JHU)

Учените, работещи с глобалния телескоп Event Horizon Telescope (EHT), наскоро обявиха плановете си за заснемане на видео кадри в реално време на Стрелец А*, свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

С EHT, международна мрежа от обсерватории, които комбинират своите данни, за да функционират като един телескоп с размерите на цялата планета, за първи път заснеха изображение на черна дупка през април. Но сега екипът става все по-амбициозен, заявявайки пред Business Insider, че планира да заснеме реално видео на черна дупка.

Вече планират да запишат и споделят видео на M87*, черната дупка в изображението от април. За съжаление  свръхмасивна черна дупка в нашата галактика Стрелец А* е трудна за заснемане заради масивния акреционен диск от свръхгорещ газ около нея.

Но видеото на M87* ще бъде резултат от материал, събиран в продължение на месеци, а не филм в реално време, съобщава Business Insider. Това е така, защото акреационният диск на M87* се движи бавно и не се променя толкова бързо.

Благодарение на видеокадрите астрономите на EHT се надяват да научат повече за интензивната светлина, която се излъчва докато черните дупки "се хранят".

„Представете си, че може да видите черната дупка по време на един от тези периоди на активност“, обяснява Шеп Дулеман (Shep Doeleman), астроном от Харвардския университет, който ръководи екипа на EHT пред Business Insider. „Ще видите точно откъде идва тази емисия“.

Източник: Astronomers plan to film the black hole at the center of the Milky Way galaxy as it gobbles up stars and planets. The video could open a ‘new field’ of science Business Insider


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.