10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Скоро ще се откъсне един от най-големите айсберги в Антарктика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2017 в 15:08 104111
Снимка: NASA Earth Observatory

От декември насам пукнатината върху шелфовия ледник Ларсен C е нараснала с 27 км, съобщи НАСА.

Шелфовите ледники са части от ледени потоци и ледници, които плават и подкрепят леда върху сушата зад тях. Когато шелфовият лед се обрушва и се отправя в океана, това причинява повишение на морското равнище.

Шелфовият ледник Ларсен се намира по протежение на североизточното крайбрежие на Антарктическия полуостров, една от най-бързо затоплящите се места на планетата. През последните три десетилетия, две големи части от шелфовия ледник (Ларсен А и B) се отцепиха.

Пукнатината в ледника Ларсен С е проникнала в шелфовия ледник, но не го е разцепила докрай. Когато това се случи, ще се образува айсберг близо 6000 кв.км приблизително с площта на Пловдивска област.

Според специалистите на НАСА, това изглежда ще се случи скоро.

Снимката горе на северната част шелфовия ледник Ларсен, се състои от четири сателитни изображения, заснети от сателита Landsat 8. Тя показва остатъка от Ларсен B, заедно с Ларсен А и бреговата линия на север, покрита с много тънък слой морски лед. Останалата част от шелфа е с дълбоки разломи. Зоните с морски лед, закотвен към брега са светлосини, а океанът е тъмен, почти черен, покрит с множество малки айсберги.

Анимацията по-долу показва постепенното разширяване от края на 2014 г. до януари тази година, като към 17-те км наблюдавани от изследователите през септември, са се добавили още 10. 

Според New York Times пукнатината расте ускорено и вече 27 км за последните два месеца.

"Ледникът вероятно ще се откъсне в следващите няколко месеца - ако това не стане, ще бъдем изненадани", коментира Адриан Лъкман (Adrian Luckman), професор в Университета Суонзи в Уелс и ръководител на британският проект "Мидас" (Project Midas), който проследява промените в западноантарктическите ледени формации.

"Толкова е близко до отцепване и затова смятам, че е неизбежно", - заяви Лъкман пред АФП.


giotwer
Рейтинг : 16532
08.06 2017 в 13:01 1
+ 0
- 0
Ако погледне човек Гугъл Ърт ще види една доста стряскаща картина от 1999 г на същото място....
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.