06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сладолед се оказва заразен с коронавирус в Китай. Опасно ли е?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 януари 2021 в 00:00 25200
Снимка: tekdeeps

Наскоро стана известно, че в сладолед в Китай е открит коронавирус. Доколко опасно може да бъде това? Вероятно не особено.

В северната част на Китай са открити три проби сладолед в кутии, заразени с SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. И трите проби са произведени от компанията Daqiaodao Food, разположена в пристанищния град Тиендзин, съобщава Insider.

Всички 1662 служители на компанията са поставени под карантина и тествани за COVID-19. От тях 700 души са получили отрицателни резултати, a за останалите е неизвестно. 

Карантинните власти в Тиендзин незабавно затварят завода и започват разследване на процеса на внос на новозеландско мляко на прах и украинска суроватка на прах, които са суровини за сладоледа.

Сладоледът е изтеглен от търговската мрежа, а гражданите, закупили продукта, са помолени да „докладват незабавно, ако усетят нещо нередно с тялото си“.

Не е ясно как точно вирусът е попаднал в сладоледа. Най-вероятно продуктът или някои от съставките му са били замърсени от човек, заразен с COVID-19 в някакъв момент от веригата за доставки или производство.

В проучване, публикувано в списание Environmental Chemistry Letters, учените заключават, че предаването на COVID-19 чрез храна е възможно и до голяма степен се игнорира през цялата пандемия.

Проучването показа, че вирусът може потенциално да оцелее в замразена среда в продължение на няколко седмици, като отбелязва, че „постоянна нискотемпературна среда, поддържана по време на съхранението и транспортирането на охладени и замразени храни, може значително да удължи оцеляването на SARS-CoV-2“

Но през цялото време на пандемията не е имало проучвания, целящи количествено определяне на риска от заразяване с COVID-19 чрез храна, което вероятно е защото този риск е незначителен.

Източник:

Ice cream tests positive for COVID-19 in China, Insider

'Is there a coronavirus in ice cream?', tekdeeps


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.