04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

След години обезлесяване Китай става зелен

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 март 2016 в 10:45 38020
Снимка: Flickr

След векове обезлесяване на територии Китай започва залесяване, съобщава iflscience.

Това е важна положителна новина за екологията и дава надежда, че и други страни могат да направят същото.

Обезлесяването винаги е съпътствало индустриализацията и то много често унищожава това, което не е унищожило земеделието и корабостроенето.

Като се има предвид скоростта, с която китайската икономика се разрасна през последните четири десетилетия и сериозните проблеми със замърсяването на въздуха, на които едва наскоро започна да се обръща внимание, малко хора извън страната биха очаквали горите там да процъфтяват. Въпреки това сателитните данни на НАСА рисуват по-положителна картина. Според тях 1.6% от територията на Китай между 2000 и 2010 г. е с по-гъсти гори, докато в 0.38% от територията е наблюдавана обратната тенденция - обезлесяване.

Тези цифри могат да изглеждат малки, но всъщност териториите, в които има увеличаване на горите са 160 хил. км2

"Нашите резултати са много позитивни за Китай", казва доктор Андрес Вина (Dr. Andres Viña) от Мичиганския щатски университет в свое изявление. Той продължава: "Ако разглеждаме Китай в изолация, тяхната програма работи ефективно и допринася за премахването на въглероден диоксид в съответствие с програмата за смекчаване на последиците от климатичните промени. От друга страна обаче Китай не се намира във вакуум."

Според Вина проблемът е, че много, главно тропически страни изсичат горите си, като част от причината за това е експортът към Китай.

Всъщност всички страни са част от проблема. "Ние всички купуваме продукти от Китай, а Китай не е променила своя внос и износ на дървен материал изобщо. Това, което се е променило, е откъде идва дървеният материал", обяснява докторът.

Общото количество на горите, които са се появили в Китай, се равнява на количеството повалени дървета в други държави. Въпреки това, фактът, че в Китай горите се възстановяват е доказателство, че обезлесяването не е неизбежно. Това е важно послание за страните, които се опитват да се съревновават с икономическата история на Китай.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.