След кацането на Аполо 11 на Луната, учените хранят хлебарки с лунен прах

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2022 в 00:01 3137 0

Портрет на астронавта на Аполо 11 Бъз Олдрин, направен от неговия колега астронавтa Нийл Армстронг,   на лунната повърхност на 20 юли 1969 г.
Портрет на астронавта на Аполо 11 Бъз Олдрин, направен от неговия колега астронавтa Нийл Армстронг, на лунната повърхност на 20 юли 1969 г. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

За наддаването на търга за забележителни раритети в Ню Хемпшир е представен малко прах, докаран от Луната и преминал през стомаха на "най-любимите" насекоми в света - хлебарките.

Когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин за първи път кацат на Луната през 1969 г., събират впечатляващо количество лунни образци, които да бъдат върнати на Земята. Първите хора на Луната донасят 21,6 килограма обратно със себе си, включително 50 камъка, проби от лунната почва и проби от лунната почва от по-дълбоко от повърхността.

Пробите са транспортирани за изследване обратно на Земята. Лунните проби са използвани за редица научни цели, включително да се нахранят с тях хлебарки, за да види какво ще им се случи. Доцентът по ентомология Марион Брукс (Marion Brooks) е един от учените, които да се сдобили с тези първи лунни проби, като специален консултант ентомолог на НАСА. Нейният проект е бил да изследва ефектите върху насекомите от консумацията на лунната почва.

Лунен прах. Кредит: Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Макар че сега може да изглежда странна идея, като се има предвид това, което знаем за безжизнеността на лунната повърхност, по онова време имало много неизвестни. След завръщането си,щ например екипажът на Аполо 11 прекарва 21 дни под карантина, защото се е допускала възможността да са се върнали от нашия спътник с опасни микроорганизми.

Експериментът на Брукс е бил просто да вземе животни – включително стриди, розови скариди, хлебарки и обикновени домашни мухи – и да ги накара да ядат смляна лунна почва. Една група животни консумират стерилизиран лунен прах, смлян в храната им, друга нестерилизиран лунен прах, а една злощастна контролна група изобщо няма да опита от лунната диета.

Дали е имало ли някакъв ефект? Накратко, не. Най-висок процент на смъртност е понесен от група дребни риби в контролната група, които са починали, след като е бил разлят дезинфектант в резервоара им. След експеримента са създадени слайдове от тъкани на животните, някои от които ще бъдат продадени на търга. Брукс, която е подозирала, че няма да има организми на Луната, е била изненадана да открие, че пробите не увреждат стомасите на хлебарките.

„Мислехме, че когато лунната проба беше смляна, в нея ще има остри, назъбени ръбове“, разказва Брукс по онова време. "Но нямаше следи от ожулвания или драскотини."

Сега можете да си купите някои за себе си, след като може да бъдете сигурни, че няма да наранят коремчетата на насекомите.

Източник: Shortly After The Apollo 11 Moon Landings, Scientists Fed Moon Dust To Cockroaches, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !