Следи от древна цивилизация: Загадъчни "горски острови"

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2021 в 08:14 4462 0

Пример за горски острови в заливна равнина в Централна Боливия. Смята се, че тези острови са резултат от човешка дейност. Кредит: Age of the Earth

Най-ранните обитатели на Амазонка са създали хиляди изкуствени горски острови, докато са култивирали диви растения, за да отглеждат храна.

Съвременната наука познава много малко места, където са открити следи от първите опити за отглеждане н селскостопанскиа култури. Саваната Ланос де Моксос в Северна Боливия е едно от тях. Тя е осеяна с хиляди гори, извисяващи се над водата и блатата. Смята се, че много от тези „горски острови“, както ги наричат ​​изследователите, са останки от човешки местообитания от ранния и средния холоцен.

Анализирайки седиментите, открити на някои от тези „острови“, учените са открили признаци, че всъщност местата са били използвани за отглеждане на маниока и мускатни тикви (Cucurbita moschata) преди малко повече от 10 000 години.

Това, на пръв поглед, незначително откритие, всъщност показва много. То отместваа времето на началото на обработката на земята в тази част на света с цели 8000 години назад в историята.

Никой досега не си и представяше, че югозападната част на Амазонка може да се присъедини към Китай, Близкия изток, Мезоамерика и Андите като една от областите, където се е родило целенасоченото земеделие - един от най-важните етапи в развитието на древните цивилизации.

С отслабването на ледниковия период преди около 10 000 години, хората започват да обработват земята, променяйки ландшафта на горите.

„Тези горски острови всъщност са напълно изкуствени, те не използват природните характеристики на ландшафта“, пишат учените. Те отбелязват, че хилядите острови на плодородието носят следите от човешка дейност. Очевидно са били отглеждани маниока, мускатна тиква (известна също като тиква цигулка) и дори царевица - това е много добро разнообразие от храни, които позволяват на хората да оцеляват дори при трудни условия.

Справка: Lombardo, U., Iriarte, J., Hilbert, L. et al. Early Holocene crop cultivation and landscape modification in Amazonia. Nature 581, 190–193 (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2162-7

Източник: Earliest humans in the Amazon created thousands of 'forest islands' as they tamed wild plants, University of Exeter

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !