Смъртоносна гъбичка взема още жертви (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 14 ноември 2016 в 15:00 12967 0

13 души в САЩ са се разболели от смъртоносна форма на резистентни дрожди и 4 от тях починаха, според изявление на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 4 ноември.

Гъбичката, наречена Candida auris, действа върху организма по невиждан досега начин и малкото достъпни лечения с лекарства са неефективни. Учените от CDC я подлагат на неотложно изследване, за да разберат по какъв начин се разпространява и как може да бъде контролирана.

"Притеснен съм. Мисля, че това е истинска заплаха", коментира Том Чилър, завеждащ отдела по гъбични заболявана в CDC, пред National Geographic.


Какво предизвиква Candida auris?

Гъбичката предизвиква много сериозни рани и инфекции на кръвоносната система при хора, които вече са хоспитализирани. Така че действието е сходно на бактериии като MRSA, клебсиела и ацинетобактерите, които пациентите могат да прихванат от ръцете на здравните работници или от контаминирано болнично оборудване. Подобно на въпросните бактерии, Candida auris предизвиква силни инфекции, които обхващат имунната система и не реагират на лекарства.
Има само един проблем:
Фунгите - и особено плесените, никога досега не са имали такова действие.

Проблемът не е от днес или от вчера.

През 2009 г., когато един пациент в Япония се разболява, лекари на различни континенти започват да съобщават за огнища на гъбичка, която не е наблюдавана преди и която не отговаря на наличните лекарства. По-рано тази година се съобщава за случаи на зараза в Южна Корея, Индия, Кувейт, Южна Африка и няколко страни в Южна Америка. През октомври лекари в Лондон съобщават в медицинско списание, че огнище в тяхната болница е разболяло 50 пациенти и е продължило повече от година. На различни места - до две трети от заразените умират.

Смъртоносните дрожди Candida auris в лаборатория.

Това не е типът дрожди, които предизвикват вагинални инфекции или tinea pedis (инфекция по краката), и също така няма връзка със сериозните гъбични инфекции, на които обикновено се натъкват лекарите в болниците. При такива случаи, наречени кандидемия, дрождите, населяващи червата на даден човек, попадат в кръвоносната система и това довежда до опасна за живота инфекция по цялото тяло. Тоест, хората са източниците на собствената си инфекция.

В случая на новооткритите дрожди, източникът не е човекът, който се разболява, а болничната среда - включително катетри и различни повърхности. Освен това те създават огнища, което отново е много необичайно и притеснява епидемолозите.

Откъде идва Candida auris?

Засега не е ясно. Организмите, взети от заразени хора в различни страни, са свързани генетично в подтипове и имат голямо сходство в рамките на определена страна, но се различават от откритите в други страни. Изводът е, че не се е появил един единствен вид свръхгъба на дадено място, който после се е разпространил по целия свят. Вместо това се наблюдава появата на отделни щамове на различни места по света по едно и също време.

Случаите в Съединените щати, които учените успяват да анализират, са подобни в голяма степен на наблюдаваните в Южна Азия и Южна Америка. Но пациентите от САЩ не са пътували до тези дестинации и само един от тях е излизал извън страната наскоро, като е бил прехвърлен от болница в Близкия изток. Това кара експертите от CDC да предполагат, че в някакъв момент от миналото неидентифицирано лице е донесло C. auris при преминаване на границите.

Защо инфекцията е нелечима?

Дрождите са гъби и лекарствата недостигат - донякъде защото производителите не смятат, че има голям пазар за тях. Понастоящем има три вида лекарства против гъбички (в сравнение с цяла дузина антибиотици) и C. auris показва резистентност към всячко от тях.

Каква е най-голямата опасност?

Във всяка страна по света, където въпросните дрожди се появяват, болните вече сахоспитализирани. Пациентите в САЩ например имат рак или страдат от тежки хронични заболявания. Следователно те приемат голямо количество лекарства, което може да се отрази негативно на имунната система, докосвани са от множество медицински работници и са свързани към оборудване. Всички тези фактори биха могли да допринесат за разпространяването на организма върху тяхната кожа или вътре в тялото.

Хората със сериозни хронични заболявания посещават периодично различни заведения - от болницата до частната клиника, и е известно, че така се увеличава вероятността от разпространение на инфекциите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !