Смяната на часовото време е свързана със здравни проблеми - не е ли време да се премахне?

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 11:25 6133 0

Кредит www.diplomatic-corporate-services.si

Тази неделя превъртяхме часовниците назад, но лишаването от един час сън през пролетта не рядко е съпроводено със скок на травмите на работното място, пътнотранспортните произшествия и всевъзможни здравни проблеми за повече от 1,5 милиарда души по целия свят.

Нашите часовници и компютри се настройват автоматично, но тялото ни трудно преживява тези преходи. Дали този допълнителен час сън през есента компенсира лишаването ни от него през пролетта?

Редица скорошни изследвания показват как един единствен час може да повлияе на нашето здраве, настроение и производителност - и то най-често по негативен начин, пише в статия iflscience.

Ефекти върху човешкото здраве

През 2008 г. учени са изследвали влиянието на тези преходи върху честотата на сърдечните атаки в масив от данни за хоспитализациите в продължение на няколко години. Те се фокусирали върху двете седмици преди и след превъртането на часовниците. Тревожен е фактът, че е регистриран скок в броя на отчетените инфаркти след прехода към лятно часово време през пролетта. Затова пък, излизането от лятното часово време през есента, тази тенденция е обърната.

Тези проблеми са по-силно изразени при пациенти, които са в трудоспособна възраст (под 65 години) и авторите твърдят, че това е следствие на негативните въздействия на лишаването от сън върху сърдечно-съдовите заболявания. Те препоръчват хората с такива проблеми да избягват бързи промени в режима на съня си, подобни на прехода към лятно часово време.

Пеходите към и от лятно часово време се свързва също и с пътнотранспортни произшествия, травми на работното място, лошо настроение и намалена ефективност. Много от тези ефекти се приписват на промените в продължителността на съня. Ефектът се увеличва още повече при хора, редовно лишавващи се от сън.

В синьо са означени страните, които в момента използват промяната на астрономическото време, в оранжево -където е била използвана по-рано и в червено - страните, в които никога не е била използвана.  Paul Eggert/wikimedia, CC BY-SA.

Промените в продължителността и качеството на съня заради промяната на астрономическото време са във фокуса на едно скорошно изследване. Екип от университета в Ланкастър изследва как се променя броят на посещенията за медицински прегледи в дните преди, по време и след преходите в часовото време. Само отсъствията от работа струват на здравното обслужване в Англия почти 1 милиард паунда годишно, съобщава ВВС

Накои психолози посочват негативните ефекти на работното място от преместването на стрелките, проявени в т. нар. cyberloafing - време, което хората прекарват да проверяват лични имейли и разглеждайки сайтове, несвързани с работата и други разсейващи дейности на работното място. Използвайки данни от търсенето с Google, авторите доказват ясна връзка между лошото качество на съня и повишените нива на cyberloafing.

Другата страна на медала

От друга страна промяната на астрономическото време има положителни икономически ефекти. Може да се отчетат и здравни ползи - през лятото хората имат възможност да прекарват повече време на открито и да бъдат физически по-активни.

Да се даде категорично мнение е трудно. Тези промени се случват само два пъти годишно и затова учените трябва да са предпазливи при интерпретирането на резултатите.

И все пак - невъзможно е да се предпазим от въздействието на промяната на часовото време. Ние не сме като компютрите да се адаптираме без проблеми като тях, човешкото здраве изисква по-внимателно отношение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !