Софийски фестивал на науката 2020 - Защо да имаме надежда за бъдещето?

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 септември 2020 в 16:35 3314 0

Кредит © NatGeo, Hugo van Lawick

Без съмнение вълнуваща и изпълнена с надежда ще бъде презентацията на българката Жасмина Георговска, която работи в Института „Джейн Гудол“ и ще сподели повече за света на шимпанзетата. Събитието ще се проведе на 27 септември 2020, неделя - от 12:00 ч. до 12:50 ч. в зала Лаборатория в партньорство с Aurubis. Събитието е за обща публика, а входът е с безплатни пропуски.

Шимпанзето и човекът споделят над 98% обща ДНК, близка имунна система, състав на кръвта и анатомия на мозъка. Също като нас шимпанзетата изпитват силни емоции и са с отличителни характери. Знаем това благодарение на човека, прекарал 60 години с тях в Танзания и „превел“ поведението им – д-р Джейн Гудол, която преобръща научния свят, като документира, че шимпанзетата използват и правят предмети (способност дотогава смятана за отличителна за човека) и така хвърля нова светлина върху науката за произхода на човека.

След десетилетия работа на терен д-р Гудол създава The Jane Goodall Institute (Института „Джейн Гудол“), за да защитава шимпанзетата в естествения им хабитат, а по-късно и образователната програма Roots & Shoots, която вдъхновява деца и младежи да бъдат отговорни към заобикалящия ги свят.

През последните 10 години българката Жасмина Георговска работи в Института „Джейн Гудол“ в Лондон и се занимава с дейността на програмата Roots & Shoots в Обединеното кралство. Присъединете се към Жасмина, която ще ви преведе през вдъхновяващата история на д-р Джейн Гудол и убеждението ѝ, че надеждата за бъдещето и мечтите не бива да се губят. Жасмина ще се спре и на ролята на жените в науката, на образованието за младите хора и на личния ангажимент на всеки.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк.

Заявката за безплатни пропуски можете да направите тук

Повече информация за пълната програма на събитията можете да откриете на сайта на Британски съвет.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !