SpaceX обяви 30% икономия от повторната употреба на ракетите (видео)

Първото изстрелване на Falcon Heavy е планирано за ноември тази година

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 08:58 3662 0

Кредит SpaceX

Ракетата Falcon Heavy - концепция на художник.

Само 30% евентуално спестява SpaceX при многократното изстрелване на една и съща първа степен на ракетата Falcon. Това заяви президентът на компанията, Гуин Шотуел тази седмица на конференцията на спътниковата индустрия Satellite 2016 във Вашингтон, съобщи Space news.

Собственикът и основател на SpaceX Илон Мъск, рекламирайки идеята за повторна употреба, първоначално съобщи, че всеки старт ще струва по 8 млн. долара. Сега се оказа, че разходите за стартиране при многократна употреба на първата степен ще бъде около 40 млн. долара. 

Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell) отговори на множество въпроси за това как компанията възнамерява да проведе още 16 старта тази година, включително и първия полет на Falcon Heavy. От SpaceX даваха щедри обещания през изминалата година и сега очевидно не могат да ги изпълнят. Компанията стартира само два пъти обновената Falcon-9 и все още не е обявила за някакво ускоряване в плановете си през следващите месеци.

Напротив, съобщава се следващо отлагане на старта на товарния кораб Dragon през април, без да се уточнява точната дата. В този случай, изстрелването, което бе планирано за началото на януари, вече отложено с три месеца като минимум. Шотуел заяви, че "SpaceX ще ликвидира изоставането и ще бъде в състояние да стартира 18 пъти тази година, включително старта на Falcon Heavy през ноември, както и ще увеличи броя на стартовете до 24 или повече през 2017 година."

Президентът на SpaceX Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell). Източник: SpaceNews

Най-големият клиент на SpaceX сателитният оператор от Люксембург SES заяви, че иска да бъде първият, който ще лети с ракета с многократно употребявана степен. От SES съобщиха също така, че искат 50% намаление на цената, до 30 милиона долара в този случай. Шотуел обяви, че е "твърде рано, за да се установи точната цена за кораба за многократна употреба Falcon-9. Ако разходите за гориво за първата степен са 1 милион долара, а подготовката на първата степен за рестарт струва 3 милиона долара, то 30% отстъпка трябва да бъде възможна."

Първото успешно завръщане на първата степен на Falcon-9 се случи през ноември миналата година, когато на ниска околоземна орбита бяха изведени 11 малки комуникационни сателити на Orbcomm. Шотуел заяви, че "е видяла върнатата степен и е приятно изненадана от това колко добре изглежда и работи цялото оборудване. Електрическата система работи перфектно, металът върху корпуса няма повреди, двигателят функционира както преди. Ние я [първата степен] огледахме и три дни по-късно я преместихме на изпитателния стенд, където пуснахме отново двигателите. Всичко мина перфектно. Надявам се, че нашите клиенти ще се чувстват комфортно да летят на такива ракети за трети или четвърти път". 

Тази седмица на конференцията на спътниковата индустрия Satellite 2016 във Вашингтон Гуин Шотуел, президентът на SpaceX обяви, че изстрелването на Falcon Heavy е планирано от стартова площадка LC-39A (Флорида, САЩ) и може да се проведе през ноември тази година.

По-рано беше съобщено, че стартирането на Falcon Heavy ще се стане в края на 2015 г., а след това - май 2016, а после - през септември 2016 г., според spaceflightinsider.

Предвижда се, че Falcon Heavy ще бъде в състояние да доставя до 53 тона на ниска референтна орбита, 21,2 тона - на геостационарна орбита и 13.2 тона - до Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !