06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

SpaceX потвърди, че централният ускорител е загубен

Това не омаловажава успеха на мисията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 февруари 2018 в 11:01 83611

Ракетата Falcon Heavy не само успешно излетя, но и приземи перфектно синхронизирано два от ускорителите на първата си степен на стартовата площадка. Но сега се изясни и съдбата на централния ускорител, който трябваше да кацне на плаваща платформа в океана - оказа се, че е загубен, съобщи Еngadget.

На видеото видяхме успешното приземяване само на другите два ускорителя. Видеоемисията от кацането на централното ядро е изрязана и нищо официално не бе оповестено досега. Аудио от непубликувани видеокадри в YouTube изглежда потвърждават загубата на централния ускорител; "загубихме централния ускорител" може ясно да се чуе на записа. Без никакво контекст, обаче, че е трудно да се знае със сигурност, ако става дума за комуникация или за самата ракета.

Илън Мъск заяви на конферентен разговор с репортери, че стартът "изглежда премина, както не бих могъл и да се надявам, с изключение на централния ускорител. Централният ускорител очевидно не кацна на плаващата платформа" и добави, че ще разгледат отново проблема. Мъск обесни, че ускорителят е изчерпал горивото си, което е нужно, за да се забави толкова, колкото е необходимо за приземяването. Поради това ускорителят очевидно е паднал във водата със скорост близо 500 км/ч на около 100 метра от платформата. "Това бе достатъчно да се отделят два от двигателите и да се засипе палубата с осколки", обясни Мъск. 

Това не трябва да омаловажи грандиозното постижение на SpaceX. Целта на тази демонстрация бе да се докаже, че Falcon Heavy е готова за полет. Мекото кацане на първите степени винаги е било второстепенна цел и не е за пренебрегване факта, че компанията може да приземи два от три ускорителя наведнъж. SpaceX вероятно ще се поучат от този неуспех и ще бъдат по-добре подготвени за приземяванетои на трите ядра следващия път, което вероятно ще бъде след три до четири месеца.


+ 3
- 2
И там някой точи нафта от служебната кола...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.