SpaceX ще опита да направи революция в космическите пътешествия (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2017 в 15:28 5612 0

Кредит SpaceX

Днес, 30 март, при подходящи метеорологични условия, ракетата на компанията на Илън Мъск ще се опита да спази обещанието си да намали огромния разход на стартовете в космоса.

Полетът на SpaceX е насочен за четвъртък 18:27 EDT или 1:27 петък, българско време от историческата стартова площадка 39А в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 

Проследете опита за старт и приземяване на живо тук:

Целта е да се използва за втори път долната половина (първата степен) на 70-метровата ракета Falcon 9, която SpaceX за първи път изстреля на 8 април, 2016 г.

Тогава ракетата достави сателит на орбита и се върна обратно на Земята и изправена стабилно кацна на автоматизираната плаваща платформа в Атлантическия океан.

Това е уникално - почти всички ракетни части днес катастрофират в океана след старта, потъват и никой повече не ги вижда отново. Ракетните бустери (ускорители) - обикновено са най-скъпата част на двустепенните ракети - те могат да струват десетки милиони долари.

"Повторното използване на първата степен може да даде на нашите клиенти - които досега са използвали ракетите на SpaceX за изстрелването на сателити и доставка на консумативи за космическите станции - около една 30% отстъпка за всеки старт на ракетата Falcon 9, която обикновено струва 62 млн щатски долара, заяви Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell), главен изпълнителен директор на SpaceX.

Орбиталната ракетна система на SpaceX е вече най-достъпната в света, но такава отстъпка ще спести фирми повече от 18 милиона щатски долара на старт.

"Това е потенциално революционно" - заяви Джон Логсдън (John Logsdon), експерт по космическата политика и историк в Института за космически политика на Университета Джордж Вашингтон, пред Business Insider.

"Повторната употреба бе много дълго време Светият Граал за космическите изследвания".

Логсдън използва думата "потенциално", защото въпреки че компанията SpaceX е събрала доста използвани ракетни бустери, тя все още не е пуснала повторно нито един от тях. Но това може да се промени днес.

Досега SpaceX успешно приземи 8 степени -5 върху така наречените "безпилотни кораби" плаващи в океана, а три на сушата. Снимка: SpaceX / Flickr

Демонстрационните полети като предстоящия опит за  изстрелване и приземяване на SpaceX са жизнено важни, за да се докаже, че ракетната система работи добре. Но това е по своята същност рисковано, тъй като ще се тестват нови възможности, които могат и да се провалят.

Но компанията SES, базираната в Люксембург, телекомуникационна компания и дългогодишен клиент на SpaceX, активно подкрепя компанията на Илън Мъск, така че може да бъде първата, която ще изстреля сателита си SES-10 с бустер втора употреба. Спътникът ще осигури интернет и телевизионно покритие за голяма част от Централна Америка и Южна Америка.

Ракетата ще издигне горната степен на десетки километри над земята, а след това ще се отдели от него. След това горната част ще се задейства и ще достави стаелита SES-10 в орбита на около 35 700 км над планетата. В това време първата степен ще падне обратно към плаващата платформа в океана.

Маркъс Пейер (Marcus Payer), директор по комуникациите на SES, заяви: 

"Ние не сме против риска, в противен случай нямаше да изстрелваме сателити. Ние не сме нови в този бизнес. Случват се такива неща, експлозията изобщо не разколеба нашата увереност в това, което прави SpaceX".

Джон Логсдън заяви, че не би се изненадал, ако SES са получили отстъпка в размер на 30% или дори да не платят нищо на SpaceX, тъй като това е демонстрационен полет.

Снимка: SES

Поначало ракетите Falcon 9 са проектирани за повторна употреба. Тази възможност частично бе изпълнена през пролетта на 2016 г. , когато компанията за първи път в историята на ракетостроенето приземи първата степен на Falcon 9 FT върху плаваща платформа като част от осмата мисия SpaceX CRS за доставка на кораба Dragon до МКС.

Точно тази степен ще се използва за първи път за повторен старт. По плана Falcon 9 FT ще трябва да изведе на геостационарна орбита сателит SES-10 на люксембургския сателитен оператор SES. Апаратът е предназначен да осигури телекомуникационни услуги на абонатите в Централна Америка, Бразилия, Карибите, Мексико и испаноезичните страни от Южна Америка. Стартът ще се проведе в комплекс LC-39А, разположен в космическия център Кенеди във Флорида.

Стартът на SES-10 бе насрочен за ноември миналата година, но бе отложен заради аварията през септември, когато Falcon 9 FT с израелския комуникационен спътник AMOS-6 се взриви на стартовата площадка два дни преди старта.

2017 започна успешно за SpaceX през януари 2017 на ниска околоземна орбита бяха изведени десет комуникационни сателити Iridium Next. По-рано през март Falcon 9 FT също успешно доведе до геостационарна орбита телекомуникационния спътник Echo Star 23.

SpaceX / Flickr

В същото време основателят на Amazon Джеф Безос също работи по ракети за многократна употреба ракети чрез своята компания Blue Origin.

Blue Origin е първата компанията, която стартира и приземи ракетата за повторно използване New Shepard.

Както Мъск посочва обаче системата New Shepard на Blue Origin е суборбитална туристическа ракета, която няма за цел да доставя тежки спътници в орбита - подвиг, който изисква почти 1000 повече енергия.

В началото на този месец компанията показа по какъв начин ще действа нейната "мегаракета" New Glenn, която ще бъде използвана за изстрелване на космически сателити, и обяви и първия й клиент - френската Eutelsat. Ракетата за многократна употреба ще може да каца на плаваща платформа и се очаква да бъде изстреляна през 2012 г.

Тя ще се конкурира с Dragon Heavy на SpaceX, но SpaceX е далеч напред в състезанието за многократна употреба на ракети.

Каквато и посока да се развие производството на ракети за многократна употреба, всяка космическа компания ще се опита да се включи в играта, заяви Логсдън.

Това не е проста задача, но стремежът да се достигне космоса на приемлива цена е най-мощният двигател.

Мартин Халиуел (Martin Halliwell), ИТ директор в SES, подчерта историческия характер на старта: "Мисля, че ние сме на крачка пред важно историческо събитие", заяви той на пресконференция, цитиран от Space Daily

"Сега ние сме тук, за участвваме в първата по рода си мисия с вече летял бустер", коментира Халиуел.

"Това очевидно е изключително вълнуващо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !