02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

SpaceX завърши тестовете на първата степен на свръхтежката ракета Falcon Heavy (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 септември 2017 в 13:13 60971
Снимка: SpaceX

Компанията SpaceX завърши огневия тест на първата степен на свръхтежката ракета Falcon Heavy на 1 септември, съобщава от Futurism.

Илън Мъск, главен изпълнителен директор на космическата компания, планира да стартира ракетата Falcon Heavy през ноември тази година.

Пост в Twitter потвърждава, че и трите ускорителя от първата степен са завършили теста и свидетелство е впечатляващо видео на статичното изпитване на един от ускорителите. 

"Проучванията на трите ускорителя от първата степен на Falcon Heavy завършени на нашия тестов ракетен полигон в Макгрегър, Тексас", заяви в Twitter компанията. 

От компания SpaceX наричат Falcon Heavy "най-мощната ракета в света", но стартът й ще струва три пъти по-евтино, около 120 милиона долара, отколкото старта на най-товароподемния носител Delta IV Heavy. 

Конструкцията на първата степен на Falcon Heavy се състои от централен блок и чифт странични ускорители, които представляват модернизирани първи степени на средно тежката ракета Falcon 9.

Тази схема показва ускорителите на ракетата Falcon Heavy. Всеки жълт кръг представлява един ракетен двигател Merlin.

За икономия SpaceX ще изсталира като странични ускорители за Falcon Heavy, използвани преди това първи степени на Falcon 9. Първото статичното изпитване на основния ускорител (централния  блок) на Falcon Heavy бе извършено през май. 

Комбинираната тяга на трите ускорителя увеличава полезния капацитет на SpaceX до 140 тона. Това ни доближава до мечтата за космически кораб, способен да изпрати хора до Марс .

За съжаление Falcon Heavy имаше няколко закъснения. Мъск първоначално заяви през 2011 г., че ще лети до 2013 г., но това не се случи. Четири години по-късно сега очакваме изстрелването през ноември тази година.


PetarD
Рейтинг : 11558
05.09 2017 в 16:42 1
+ 1
- 0
Ракети под 1000 тона и им викат - "тежки". А предците им какви ракети правеха. (Всичко е в рамките на шегата;).
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.