05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Специална пяна може да поправи на дегенериращите кости

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 декември 2015 в 16:30 43770
Макро (от ляво) и микро (от дясно) структурата на новия революционен материал, който може да се използва за регенеративни процедури при пациенти с напреднали косто-дегенеративни заболявания като остеопороза Снимка: University of Nantes

Учени от Франция са разработили специален тип инжекционна пяна, която може да спомогне за възстановяването на кости, увредени от дегенеративни заболявания, като например остеопороза.

Калциево-фосфатният цимент (CPC) се използва за поправка на кости от много години, но новата формула, създадена от учените, е много по-подходяща за употреба при по-стари и чупливи кости.

Новата CPC формула е макропореста вместо микропореста - по-големият размер на порите е по-подходящ за подсилване на зрели кости и освен това постига това доста по-бързо. Материалът се нанася с помощта на инжекция, която причинява минимален дискомфорт на пациента и не причинява неудобствата и рисковете на по-сериозна операция.

"Нашият подход е прост и ни дава наистина добри резултати от гледна точка на механични качества и макропорести структури," казва водещият изследовател Пиер Вайс (Pierre Weis) от Университета в Нант пред Chemistry World. "Смятаме, че това може да се окаже чудесен биоматериал, който, вероятно в комбинация с активни биомолекули, да действа локално при остеопороза".

На учените предстои да проверят своята концепция и при различни животни.

Вълшебната съставка се оказал специален хидрогел, който действа като пенообразуващ агент и създава въздушни балончета в оригиналната смес. Когато хидрогелът се смеси бързо с базовия калциево-фосфатен цимент, се образува новата пяна. Този нов материал може да е особено полезен при поправката на гъвкави и порести тъкани, които обичайно дегенерират в телата на хората страдащи от остеопороза.

При провеждане на тестове със зайци, пяната съдействала за образуването на нова кост и не предизвикала никакви токсични ефекти в тялото. Въпреки това са необходими още много допълнителни тестове преди субстанцията да може да се използва при хора.

"По света има много малко групи от учени, които да работят над това," коментира Едуардо Сайз (Eduardo Saiz), който изследва биоматериали за поправка на кости в Imperial College London, но не е участвал в това изследване.

"Този материал звучи обещаващо, а предварителните резултати са изключително любопитни. Ако изследванията продължат все така добре това може да осигури на хирурзите лесен за употреба материал за минимално инвазивни процедури, което ще бъде много полезно за клиничната практика."

CPC е използван за пръв път за поправка на кости още през 20-те години на миналия век и оттогава хирурзите стабилизират дефектни кости със самонастройваща се смес, която не е токсична и е сравнително лесна за нанасяне. Новата формула с хидрогел би позволила постигането на същите положителни резултати и при кости, които са значително захабени вследствие на дегенеративно заболяване.

Изследването е публикувано от списанието Acta Biomaterialia.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.